Защо самолетите най-често се боядисват в бяло

Защо самолетите най-често се боядисват в бяло Снимка: canadianmetalworking.com

За това има няколко много съществени причини

Гледайки към летящ на височина няколко километра самолет, със сигурност сте забелязали, че по-голямата част от самолетите са бели. Разбира се, някои имат ивици, рисунки и названия в различни цветове, но основният цвят на фюзелажа е почти винаги бял. Има ли основателна причина за това? Сайтът lifeglobe.net изтъква няколко съществени довода в полза на белия цвят.

Белият цвят изключва прегряването на корпуса

Белият цвят най-добре отразява слънчевите лъчи, за разлика от другите цветове, които поглъщат част от светлината. Всички знаем, че през лятото е най-добре да се носят бели дрехи.

При оцветяването му с друг цвят, корпусът на самолета ще поглъща слънчевата светлина и ще се нагрява. Бялата боя отразява тази слънчева светлина и предотвратява прекомерното нагряване на самолета. Това дава предимства не само по време на полет, но и когато машината е паркирана на пистата. По този начин се изисква по-малко време за охлаждане на салона в горещите дни. 

Опростяване на диагностиката на самолета

Корпусът на лайнера редовно се диагностицира за пукнатини, вдлъбнатини и други повреди по повърхността, възникнали след сблъсък с птици или поради естественото износване. Заради съображения за безопасност белият цвят значително опростява подобна диагностика. Много по-лесно е да се открие пукнатина върху бял цвят, отколкото върху тъмна боя.

Върху белия цвят също така се виждат по-добре следи от корозия и петна от изтичане на масло, тъй като те оставят следи с тъмен цвят. Освен това белият самолет е по-лесен за откриване визуално в случай на катастрофа, особено през нощта или в голям водоем.

Други причини

Всяка теория за преобладаването на белите самолети е подкрепена с научни фактори. Има редица причини, които също си заслужава да бъдат изтъкнати. Финансово боядисването на един самолет е много скъпо начинание, което изисква капиталови инвестиции както в пари, така и в работна сила и време. Бялата боя е по-евтина, което намалява оперативните разходи на авиокомпаниите. Не е изненадващо, че цветните самолети при препродажба имат много по-ниска цена и са по-малко търсени.

Очевидно основната цел на всяка авиокомпания е да съкрати максимално разходите си. Закупуването на цветен самолет ще означава неминуемо пребоядисване. На голяма надморска височина самолетът е изложен на значителни атмосферни условия, при които цветната боя има тенденцията да избледнява и да се обезцветява. Белият цвят запазва свойствата си по-дълго.

Въпреки че белият цвят на фюзелажа има редица предимства, много авиокомпании обаче все още работят с оригиналите на брандовете и използват ярки цветове. По този начин те смятат, че правят своя бранд по-разпознаваем.

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: