Всевиждащ геопространствен интелект разработват в САЩ

Всевиждащ геопространствен интелект разработват в САЩ Снимка: pixabay

Той ще знае всичко за хората, местата и нещата на Земята

Съединените щати разработват геопространствен интелект (GEOINT), който ще наблюдава всичко, което се случва на територията на страната и опонентите: от хора и техните движения, до места и обекти на повърхността на Земята, пише сайтът c4isrnet.

В правителствените и военните среди на САЩ считат, че системата GEOINT ще помогне на страната да възвърне технологичното си превъзходство, загубено след края на Студената война, и да подобри икономическите си резултати.

GEOINT включва всякаква информация за хора, места и обекти на повърхността на Земята и има широк спектър от приложения: от картографиране, до проучване на полезни изкопаеми и търговска логистика, но е особено ценен за военните потребители, които се стремят да разберат действията на потенциалните противници .

Но днес, според Лорън Томпсън, главен оперативен директор на Института „Лексингтън", съществува заплаха този проект да не бъде реализиран под формата, в която са го планирали създателите му. Това се дължи на факта, че чуждестранни компании също инвестират в този проект, което означава, че той няма да бъде под тоталния контрол на американското правителство. Например Китай все повече доминира във веригите за доставки, определя глобални технологични стандарти и постепенно изтласква американските компании от пазара.

Томпсън заяви, че първата стъпка към съживяването на американския търговски сегмент на GEOINT може да бъде актуализирането на регулаторните политики, отразяващи текущите пазарни условия. Поради ограниченията, наложени от правителството на САЩ за защита на националната сигурност, икономическите ползи от проектите на GEOINT за американски компании са под въпрос. 

За сравнение, китайският бизнес продава на пазара изображения с висока резолюция за малка част от цената, която американците биха могли да направят. Томпсън счита, че Америка няма да може да остане конкурентоспособна в GEOINT или друга критична индустрия, ако нейните собствени регулаторни политики задушават иновациите. И ако търговските му възможности престанат да бъдат конкурентни, броят на доставчиците на GEOINT в САЩ ще продължи да намалява и националната сигурност със сигурност ще пострада.

Като втора стъпка, казва Томпсън, правителството трябва да използва огромната си покупателна способност, за да даде приоритет на местната търговска геопространствена информация, когато е възможно. Американските доставчици не се конкурират при равни условия с чуждестранни конкуренти и е нереалистично да се очаква те да се конкурират успешно с офшорни организации, които са силно субсидирани от техните правителства. А Китай е най-големият нарушител в това отношение, смята Томпсън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: