Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 26.02.2021 г.

Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 26.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 111,7 милиона, от които 2,47 милиона са починали. Данните на университета "Джон Хопкинс" сочат, че в световен мащаб са се заразили повече от 112,5 милиона души, а над 2,49 милиона са починали.

Лидер  по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са установени 28,3 милиона заразени. На второ място е Индия (11 милиона), на трето - Бразилия (10,3 милиона), на четвърто - Великобритания (4,1 милиона), на пето - Русия. Повече от 3 милиона заразени са открити във Франция и Испания.

Лидерите на държавите-членки на ЕС се съгласиха с необходимостта от въвеждане на електронни сертификати за тези, които са получили коронавирусната ваксина. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Канцлерът добави, че на Европейската комисия ще са необходими около три месеца, за да изработи техническите въпроси за създаването на система от електронни документи, потвърждаващи ваксинацията срещу COVID-19.

Гватемала и Виетнам регистрираха руската ваксина Sputnik V.

Финландия ще въведе локдаун за три седмици. От 8 до 28 март учениците ще бъдат прехвърлени на дистанционно обучение. Властите препоръчаха да се ограничи работата на ресторантите и да се забрани събирането на групи от повече от шест души в региони с неблагоприятна ситуация за COVID-19.

Европейският медицински регулатор съобщи днес, че лекарствената комбинация от антитела, разработена от американската компания Regeneron Pharmaceuticals, която беше давана на бившия американски президент Доналд Тръмп, когато се разболя от Covid-19, може да бъде използвана за лечение на пациенти с коронавирус, при които не е необходима кислородна подкрепа, но са в повишен риск от тежка форма на заболяването, предаде Ройтерс.

У нас

Новите случаи на коронавирусната инфекция у нас се задържат на 14% от тестваните, показват данните на единния информационен портал. За изминалото денонощие новорегистрираните заболели са 1 822 при 12 645 направени теста. Същото бе нивото и ден по-рано, като от началото на седмицата се наблюдава плавно покачване на броя на заразените.

До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен контрол над епидемията от коронавирус в страната, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов днес при посещението си във Варна.

Министър-председателят Бойко Борисов приветства идеята да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани, като в същото време се запазят личните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват. Борисов изрази позитивно мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията и смята, че това от своя страна ще даде възможност на гражданите да се върнат по-бързо към нормален живот и пътувания.

Възрастните и хронично болните (най-рисковата група за COVID-19), ще чакат по-масова ваксинация през март. Според директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов пускането на свободни коридори за ваксинация не е грешка, независимо от приоритетните групи и недостига на ваксини.

"Възрастните не ходят по магазини, не ходят по дискотеки", аргументира се Балтов. Според него в следващия месец ще бъде изпълнена четвъртата фаза на ваксинационния план за ваксиниране на възрастните и хронично болните.

Шофьори на линейки от спешната помощ в Гоце Делчев се оплакаха, че не са получили полагащите им се за работа на първа линия допълнителни 1 000 лв. Пред Нова телевизия те разказаха, че обяснението било, че през последния месец не са били в контакт с болни от коронавирус.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: