Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 25.02.2021 г.

Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 25.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света

На обществени места в Чехия - в магазини, градски транспорт, на автобусни спирки, летища и др. от 25 февруари вече е задължително да се ходи само с респиратор или едновременно с две медицински маски на лицето.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 111,7 милиона, от които 2,47 милиона са починали. Според университета "Джон Хопкинс" в света са се заразили повече от 112,5 милиона души, над 2,49 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи са САЩ, където са идентифицирани 28,3 милиона заразени. На второ място е Индия (11 милиона), на трето - Бразилия (10,3 милиона), на четвърто - Великобритания (4,1 милиона), на пето - Русия. Повече от 3 милиона заразени са открити във Франция и Испания.

Американският президент Джо Байдън удължи за неопределено време извънредното положение в САЩ, което трябваше да приключи на 1 март.

Повече от половината от децата, които са се възстановили от коронавирусна инфекция, няколко месеца след това се оплакват от запазили се симптоми на заболяването, показва изследване, проведено от учени от Италия, Русия и Великобритания.

Европейски  „зелен паспорт“ трябва да се издава на хора, които са преболедували коронавирусна инфекция, ваксинирани са срещу нея или имат отрицателни резултати от теста. Подобен документ ще позволи свободно движение в рамките на ЕС, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц във видео съобщение, публикувано в Twitter.

Германският канцлер Ангела Меркел се противопоставя на даването на каквито и да е преференции на гражданите, ваксинирани срещу коронавирус, но не го изключи за в бъдеще. Тя заяви това в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, откъси от което бяха публикувани в сряда на уебсайта на вестника. Според нея някъде в бъдеще „ще е необходимо да се помисли дали е възможно в някои области да се даде достъп [до стоки и услуги] само на ваксинираните". Меркел добави, че ще може да се говори за това едва когато мнозина ще са си направили ваксина, а други ще се противопоставят.

Но все още не сме стигнали до този етап", каза тя. Сега, според канцлера, всичко това е без значение, тъй като по-голямата част от хората не са ваксинирани.

У нас

Премиерът Бойко Борисов подкрепя Гърция и Австрия за въвеждане на ваксинационни паспорти. Да се направи електронен или зелен паспорт за всички европейски граждани, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, за да не им се налага да си правят PCR тестове при пътувания или да се поставят под карантина - това е темата, която министър-председателят Бойко Борисов ще обсъди на предстоящата видеоконференция на Европейския съвет, съобщиха от Министерски съвет.

Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. На фона на тази ситуация изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка и договора от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина („АстраЗенека“ – б.р.)“, заяви на редовния брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от БНР.

Военномедицинската академия (ВМА) спря свободното ваксиниране, след като свършиха ваксините.

Броят на починалите от началото на пандемията вече е петцифрено чисто. Изгубилите живота си български граждани са общо 10 026 души.

Към 0:00 ч. на 25 февруари новозаразените в България са 1 733. Това показват данните от Единния информационен портал. Починали са 48 души, а излекуваните са 505.

Данните за заболеваемостта са при направени 12 066 теста. Това означава, че делът на положителните тестове за последните 24 часа е 14,36%.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: