Биткойн или злато предпочитат експертите?

Биткойн или злато предпочитат експертите?

Кой актив е по-печеливш според специалистите

Все повече инвеститори сравняват биткойн със златото, след като през миналата седмица криптовалутата достигна пазарна капитализация в размер на един трилион долара, пише Business Insider. 

Според експертите и двата актива са приемани като начин за диверсификация на портфолиото или като средство за хеджиране при инфлация, която мнозина очакват заради неустойчивите фискални и монетарни политики. Биткойн, който към момента е определян като дигитално злато, исторически се приема като рискова и спекулативна инвестиция, използвана главно от опитващите се да спечелят в кратки срокове. Златото междувременно има траен статут на актив-убежище. Обаче поскъпването на биткойн до над 57 хиляди долара, подкрепено от новите инвестиции на Tesla и други институционални имена, накара мнозина да се замислят дали старите виждания за актива са правилни. 

Злато 

“Ще гласувам за златото, защото исторически то е актив за съхранение на стойност, волатилността му е на една пета спрямо тази на биткойн и не е изправено пред същия конкурентен риск”, посочва Дейвид Розенберг от Rosenberg Research. 

“Златото е оптималната валута на централните банки, среброто - на хората. Има пространство и за криптовалутите заради дигиталната им природа, която е различна от тази на златото и среброто. Тези характеристики обаче уверяват, че криптовалутите никога няма да заменят златото и среброто”, твърди Фил Бейкър, президент и главен изпълнителен директор на Hecla Mining Company. 

Силвия Караско, главен изпълнителен директор и основател на платформата за обмен на злато Goldex отбелязва, че и златото, и биткойн имат предимство пред фиатните пари, но е възможно криптовалутата един ден да престане да съществува заради враждебно законодателство. "Биткойн е по-нова форма на инвестиция, около която се вдига много шум, но златото запазва стойността си през вековете. Дали биткойн ще предложи същото ниво на дълголетие е много съмнително”, казва още тя. 

Биткойн 

“Вероятно бих избрал биткойн, но защо не и двете? Златото и биткойн са много сходни по отношение на аспектите на портфолиото. Бих добавил златото за диверсифициране. Бих добавил и биткойн по същата причина. Хеджирането е диверсификация”, твърди Майк Венуто от Amplify Transformational Data Sharing ETF. 

“Биткойн е 100 пъти по-добър спрямо златото като актив за съхранение на стойност. Светът осъзнава това и започва да променя цената на валутата в реално време. Въпреки че цената на биткойн се увеличи със стотици проценти през последните няколко месеца, е вероятно тя да продължи да нараства в доларово изражение през идните години. Очаквам пазарната капитализация на биткойн да надмине тази на златото до 2030 г.”, посочва Антъни Помплиано от Pomp Investments и Morgan Creek Digital Assets. 

“Позовавайки се на треакторията на пътя на дигиталното злато и глобалната му употреба, ние смятаме, че в бъдеще биткойн ще се превърне в масов клас актив. Въпреки че златото има ясна стойност и сигурност, поскъпването на биткойн ще привлича вниманието, ако запази настоящия си курс през следващото десетилетие”, посочва Даниел Ивс от Wedbush Securities.   

Ръководителят на DoubleLine Capital LP и дългогодишен оптимист по отношение на златото Джефри Гундлах промени мнението си за метала и смята, че биткойн може да се окаже по-добър залог. Коментарът на Гундлах е пореден сигнал, че биткойн привлича вниманието на институционалните играчи и предполага възможност за отлив на средства от пазара на злато. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: