Биткойнът с нов рекорд след интервенция на Tesla за 1,5 милиарда долара

Биткойнът с нов рекорд след интервенция на Tesla за 1,5 милиарда долара Снимка: pixabay

Компанията е уведомила Комисията за ценни книжа и борси (SEC), че е инвестирала част от средствата си в криптовалутата

На този фон  курсът на биткойна обнови историческия си максимум над $ 44 хиляди. Tesla съобщи в Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC), че е инвестирала $ 1,5 млрд. в биткойн през януари. Компанията отбеляза, че в „близко бъдеще" ще започне да приема криптовалута като плащане в съответствие със закона.

„През януари 2021 г. актуализирахме нашата инвестиционна политика, за да можем да максимизираме възвръщаемостта от средствата, които не са необходими за поддържане на достатъчна ликвидност“, се казва в изявление на компанията.

В допълнение към криптовалутата, Tesla може да инвестира и в злато, златни ETF и други инструменти. В компанията подчертаха, че разбират рисковете, свързани с нестабилността на цифровите пари, липсата на регулация, както и тяхната податливост на кибератаки.

На този фон курсът на биткойн актуализира своя исторически максимум. На криптоборсата Binance котировките на активите за първи път надхвърлиха $ 44 хил., счупвайки предишния рекорд от $ 41,95 хил. През миналия ден криптовалутата поскъпна с 13%.

На фона на рязкото увеличение на обема на търговия на борсата Binance се появиха проблеми, съобщиха оттам в своя Twitter акаунт, много потребители не могат да получат достъп до платформата за търговия. Представители на борсата признаха проблема и съобщиха, че се работи по отстраняването му.

Tesla направи най-голямата покупка на биткойн от която и да е публична компания. Преди това лидер беше MicroStraregy, която придоби 71 хил. биткойни за $ 1,145 млрд. Към днешна дата инвестицията на компанията надхвърля $ 3 млрд., според данни на Bitcoin Treasuries.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: