Най-големият спад на британската икономика за 300 години

Най-големият спад на британската икономика за 300 години Снимка: pixabay

Британската икономика миналата година преживя най-големия си спад за повече от три века. БВП на страната е паднал с 9,9%, съобщи Euronews

В сравнение с това прогнозата за първото тримесечие на тази година е доста позитивна - спад от 4%, въпреки факта, че през декември имаше лек икономически растеж.

Риши Сунак, министър на финансите на Обединеното кралство, пред Euronews:

"Сегашните цифри показват, че икономиката ни преживя тежък удар миналата година. Въпреки че през зимата имаше признаци на възстановяване, много семейства и компании все още са в тежко положение. Затова имаме цялостен план за създаване на работни места и подкрепа на хората по време на криза".

Британската централна банка счита, че връщането към предкоронавирусните показатели в икономиката ще се случи не по-рано от една година - в условията на успешна и мащабна ваксинация. Но много анализатори смятат тази прогноза за прекалено оптимистична.

В допълнение към коронавирусната криза, Brexit също допринася значително за свиването на британската икономика. През следващите две години загубите от прекъсването на икономическите връзки с континента ще струват на Обединеното кралство 2,25% от БВП. Това са прогнозите на Европейската комисия. За същия период по същата причина Европейският съюз ще загуби около 0,5% от своя БВП.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: