Изкуствен интелект предсказва, колко силно ще ни засегне COVID-19

Изкуствен интелект предсказва, колко силно ще ни засегне COVID-19

Компютърният модел може да се използва за решаване кой да се ваксинира по-рано

Изследване на катедрата по компютърни науки към университета в Копенхаген предвижда с точност от 90% вероятността да загубим битката с COVID-19, ако се случи да се заразим. Проучването, публикувано наскоро в Nature.com, се основава на математически модели, разработени от учените въз основа на историята на заболяванията и данните за здравословното състояние на отделните пациенти. 

„Започнахме да работим по моделите, за да подпомагаме болниците, тъй като по време на първата вълна те се опасяваха, че нямат достатъчно респиратори за пациенти на интензивно лечение. Новите ни открития могат да бъдат използвани също и за прецизно определяне на това, кой се нуждае от ваксина", обяснява професор Мадс Нилсен от университета в Копенхаген. 

В проучването участват 3944 пациенти с COVID-19 от Дания. Въз основа на данни за пациентите, изкуственият интелект може с до 90% сигурност да определи, дали незаразен човек ще умре от COVID-19 или не, ако му се случи да се зарази. Веднъж приет в болницата с COVID-19, компютърът може да предскаже с 80% точност и дали човекът ще има нужда от респиратор.  

Изкуственият интелект се научава да разпознава закономерности и корелации от историята на заболяванията на пациента и въз основа на тях прогнозира, как организмът му ще реагира на COVID-19. Учените са установили, че възрастта и индексът на телесна маса имат най-голямо значение за това, колко силно ще бъде засегнат човек от заболяването. Други фактори, които могат да увеличат риска от тежко или фатално протичане на болестта, са високото кръвно налягане, полът, неврологичните и сърдечните заболявания, диабетът.  

„За засегнатите от един или повече от тези параметри установихме, че може да има смисъл да са накрая на опашката за ваксините, за да се избегне рискът да се влошат и в крайна сметка да се окажат на респиратор“, коментира Нилсен. 

Учените се надяват, че изкуственият интелект скоро ще може да помогне на болниците в страната, като непрекъснато предсказва необходимостта от респиратори. 
„Компютърът никога няма да може да замени лекарската оценка, но може да помогне на лекарите и болниците да разберат приблизително колко пациенти ще се появявят наведнъж, заразени с COVID-19, и да определят текущите приоритети“, отбеляза още Нилсен. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: