Велосипедът стана най-търсеният транспорт в пандемията

Велосипедът стана най-търсеният транспорт в пандемията Снимка: pixabay

Търговията с велосипеди преживява истински бум в световен мащаб.

И това е логично: велосипедите са отлична алтернатива на обществения транспорт, при който рискът от заразяване с COVID-19 е висок, пише kp.vedomosti.ru. От началото на кризата с коронавируса все повече хора са започнали да карат колела като това особено важи за държавите, в които бе въведена карантина и единственият „легален“ начин за напускане на дома (освен работата) е спортуването. 

На европейския пазар за доставката на някои популярни модели велосипеди се чака по 3 - 4 месеца. Търсят се велосипеди от всички ценови категории, а производителите са повишили цените средно с 12%, посочва изданието. Наблюдава се и недостиг на компоненти и аксесоари за тях поради огромното търсене.

Според маркетинговата компания N.P.D. продажбите на туристически и спортни велосипеди са нараснали с 66%, а според данни на САЩ в страната от началото на март 2020 г. продажбите им са се удвоили, посочва и New York Times.

По света редица национални и местни правителства през последната година са предприели мерки в подкрепа на преминаването към колоездене, изграждането на велосипедни алеи и друга велосипедна инфраструктура. Не бива да се забравя, че появата на толкова голям брой велосипеди из градските улици може да донесе значителни ползи за хората и за самата планета. На първо място по отношение на несъмнените ползи за общественото здраве. А освен това и като един от малкото видове транспорт, които произвеждат нулеви емисии на парникови газове, което може да изиграе немаловажна роля за намаляване на въздействието на мобилността върху климата.

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: