Велосипедът стана най-търсеният транспорт в пандемията

Велосипедът стана най-търсеният транспорт в пандемията Снимка: pixabay

Търговията с велосипеди преживява истински бум в световен мащаб.

И това е логично: велосипедите са отлична алтернатива на обществения транспорт, при който рискът от заразяване с COVID-19 е висок, пише kp.vedomosti.ru. От началото на кризата с коронавируса все повече хора са започнали да карат колела като това особено важи за държавите, в които бе въведена карантина и единственият „легален“ начин за напускане на дома (освен работата) е спортуването. 

На европейския пазар за доставката на някои популярни модели велосипеди се чака по 3 - 4 месеца. Търсят се велосипеди от всички ценови категории, а производителите са повишили цените средно с 12%, посочва изданието. Наблюдава се и недостиг на компоненти и аксесоари за тях поради огромното търсене.

Според маркетинговата компания N.P.D. продажбите на туристически и спортни велосипеди са нараснали с 66%, а според данни на САЩ в страната от началото на март 2020 г. продажбите им са се удвоили, посочва и New York Times.

По света редица национални и местни правителства през последната година са предприели мерки в подкрепа на преминаването към колоездене, изграждането на велосипедни алеи и друга велосипедна инфраструктура. Не бива да се забравя, че появата на толкова голям брой велосипеди из градските улици може да донесе значителни ползи за хората и за самата планета. На първо място по отношение на несъмнените ползи за общественото здраве. А освен това и като един от малкото видове транспорт, които произвеждат нулеви емисии на парникови газове, което може да изиграе немаловажна роля за намаляване на въздействието на мобилността върху климата.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: