Как да пътуваме в Европа по време на пандемия

Как да пътуваме в Европа по време на пандемия

Какви ограничения са въвели някой европейски държави

Преди всичко, в настоящата ситуация на строги противоепидемични мерки, се налага да ограничите пътуванията си. Едва 2 държави-членки на ЕС допускат свободно предвижване на пътниците от България, без да ги поставят под карантина, като не се изисква и отрицателен PCR-тест за коронавирус. Това са Румъния и Швеция, както и Молдова.  

Ако все пак се наложи да пресичате граница, ето какво трябва да знаете за ограниченията, въведени в някой европейски държави: 

Гърция 

Считано от 08.01.2021 г. до 00:01 ч. на 21.01.2021 г. пристигащите в Гърция с въздушен, сухоземен или морски транспорт подлежат на 7-дневна карантина, вместо прилаганата до момента тридневна. Остават изискванията за отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната, за попълнена PLF форма с генериран QR код 24 часа преди пътуването, както и за задължително тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. В случай, че бързият тест е положителен, лицето ще се карантинира за 14 дни. В периода от 23:00 ч. до 07:00 ч. преминаването на границата е забранено.  

Турция 

От 1 януари 2021 г. за всички влизащи в страната се изисква представяне на негативен PCR Sars-CoV-2 тест, направен до 72 ч. преди пътуването, с изключение на децата до 6-годишна възраст, както и при самолетен транзит, в случай че пътниците не напускат трансферната зона на съответното летище. От това изискване са освободени и шофьорите на ТИР, както и членовете на екипажи на въздухоплавателни и морски плавателни средства. Същевременно всички, влизащи на територията на страната, които не представят PCR Sars-CoV-2 тест, подлежат на задължителна 7-дневна карантина, от която могат да се освободят след задължително представяне на отрицателен резултат от  тест, направен на място. За нуждите на задължителната карантина ще трябва да попълнят на ГКПП формуляр, съдържащ личните им данни, които се въвеждат в Системата за управление на здравето на Р. Турция.

Сърбия

От 20 декември 2020 г. за всички влизащи в страната Сърбия въвежда изискване за представяне на отрицателен RT-PCR тест, който да е направен до 48 часа преди влизането в страната. Изследването трябва да е извършено в акредитирани лаборатории в държавата на отпътуване или страната, от която се влиза в Сърбия. При непредставяне на отрицателен тест чуждите граждани няма да бъдат допуснати в страната.  

Белгия 

Считано от 31 декември 2020 г. за всички лица, пристигащи в Белгия от „червена зона“, в която попада и България, се въвежда задължителна 7-дневна карантина. Карантината може да бъде прекратена само с отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантинирането.  

Норвегия 

Последните промени на пропусквателния режим в Норвегия дават възможност на пътуващите до страната да намалят продължителността на задължителната 10-дневна карантина, считано от 1 януари 2021 г. За целта, пристигащите трябва да покажат два отрицателни резултата от коронавирус тестове, извършени по време на карантинния период. Първият от двата теста следва да бъде направен в рамките на три дни след пристигането, като се приемат резултатите както от PCR, така и от бързи тестове. Вторият тест може да се направи не по-рано от седем дни след пристигането, като се приемат резултатите единствено от PCR тест. От облекчението не могат да се възползват тези, които са посетили или пребивавали в Обединеното кралство през последните 14 дни. 

Полша  

Считано от 28.12.2020 г. до 17.01.2021 г. Полша въвежда 10-дневна карантина за лица, независимо от тяхното гражданство и начална дестинация, пътуващи с обществен/колективен или организиран транспорт, вкл. въздушен, железопътен и сухопътен.

Великобритания 

Обединеното кралство обявява специален списък с държави, които нарича "страни в коридор за пътуване". Дори и с отрицателен тест, гражданите все пак ще трябва да се самоизолират за 10 дена, освен ако не пристигат от държава в т.нар. „коридори за пътуване“ (България не попада в тях). Остава и изискването пътуващите до Острова предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят свои данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина. 
Пристигащите в Англия и Шотландия със самолет, влак или по море ще трябва да покажат отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането в страната. Ако при проверката на британско летище пътник не представи такъв документ, ще бъде глобен на място с 500 лири. 
Британските власти все още не са посочили откога точно ще бъдат въведени новите изисквания за представяне на негативен тест при пристигане. Очаква се до началото на идната седмица да бъдат обявени дати, от които мерките ще започнат да се прилагат за цялата територия на Обединеното кралство, като в момента се водят преговори с администрациите на Уелс и Северна Ирландия. 

Германия

Считано от 9 януари 2021 г. всички граждани, пристигащи от България на територията на федерална провинция Хесен и Северен Рейн-Вестфалия следва да се регистрират и да представят на електронен или хартиен носител направената регистрация. Освен това трябва да представят негативен тест за коронавирус COVID-19 (PCR- или антигенен тест на английски, немски или френски език), направен не по-рано от 48 часа преди пристигането, или незабавно след пристигането си в Хесен да се тестват за коронавирус. Независимо от резултата от теста, пристигащите подлежат на задължителна 10 дневна карантина. Във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия на пристигащите от рискови региони граждани се налага и задължителната карантина от 10 дни в домашни условия. Тя може да бъде прекратена при представяне на отрицателен резултат от тест, направен не по-рано от 48 часа преди пристигането. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: