Здравни експерти търсят първоизточника на COVID-19

Здравни експерти търсят първоизточника на COVID-19 Снимка: pixabay

Експерти на Световната здравна организация започнаха инспекции на медицинските заведения в китайския град Ухан

След двуседмична карантина, според агенция Франс прес, те са посетили болницата, която според официалните доклади е приемала първите пациенти с новия коронавирус.

Членовете на делегацията смятат това посещение за особено важно.

Това е възможност да разговаряме директно с лекари, които са работили в най-критичния момент в борбата срещу COVID-19“, обяснява един от участниците в проверката, британският вирусолог Питър Дашак.

По време посещението си в Китай експертите на СЗО трябва да съберат информация за подробен доклад за обстоятелствата по избухването на пандемията от коронавирус. Очаква се те да отговорят на въпроси за произхода на вируса и ефективността на първите мерки за борба с епидемията.

Пекин се съгласи да приеме експертите на фона на обвиненията в прикриване на реални данни за разпространението на коронавируса и естеството на инфекцията.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се превърна в най-влиятелния критик на санитарната политика на Китай - той поиска Китай да бъде привлечен към отговорност за пандемията.

В Пекин всички претенции бяха отхвърлени и заявиха, че Съединените щати в крайна сметка се превръщат в основен глобален източник на разпространение на коронавируса, а COVID, според някои доклади, може да се е разпространил в други страни още преди да се появи в Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: