Ситуацията с пандемията от коронавирус е парадоксална

Ситуацията с пандемията от коронавирус е парадоксална Снимка: pixabay

От СЗО обясниха "парадокса" на пандемията

Организацията настоява да се запазят бдителността и търпението в борбата с Covid-19.

Днес ситуацията с пандемията от коронавируса стана парадоксална. Въпреки факта,  че човечеството има ваксина, много страни са принудени да затегнат карантинните мерки поради появата на нови щамове на вируса и проблеми с ваксинацията. Това се казва в изявлението на Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

35 държави в европейския регион започнаха ваксинация, след като получиха 25 милиона дози, като ваксината отговаря на очакванията, демонстрирайки безопасност и ефикасност. Независимо от това, честотата на заболеваемост в Европа остава висока и новите щамове на вируса пораждат безпокойство. Ваксинацията на населението не протича толкова бързо, колкото бихме искали, коментира Клуге. По думите му, „Този ​​парадокс, когато хората усещат, че краят на пандемията е близо (заради ваксината), но в същото време се призовава да се придържат към ограничителните мерки във връзка с новата заплаха,  създава напрежение, безпокойство, умора и объркване. Това е напълно разбираемо предвид обстоятелствата“. 

Служителят на СЗО призова за търпение, защото за ваксинациите ще трябва време. Пред новите по-заразни варианти на коронавируса трябва да се запази бдителност, съобщава euro.who.int, позовавайки се на позицията на Ханс Клуге.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: