Т.Михайлова: Половината от резервните преподаватели са студенти

Т.Михайлова: Половината от резервните преподаватели са студенти Снимка: pixabay

Общият брой на преподавателите, регистрирани в банката с резервни учители, готови да заместят във всеки един момент техни колеги-титуляри, е 2724. Почти половината от тях (1141) са студенти.

Освен млади хора, тепърва навлизащи в професията, сред регистрираните има и пенсионирани учители, както и преподаватели, които в момента са заети в други сфери, информира пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Безработни учители също са се регистрирали.

Базата данни обхваща цяла България. Тя е създадена още преди настоящата кризисна ситуация, но именно в момента разгръща своите възможности, посочи Таня Михайлова. В резервните списъци присъстват специалисти по всички предмети от задължителната подготовка, като са разпределени по региони.

Системата дава възможност и за самите директори, когато имат свободни позиции, да потърсят отново човека, който вече се е включвал по заместване през банката кадри, коментира още заместник-министърът.

Администратор на тази дейност са РУО. Училищата, както и детските градини, заявяват в регионалните управления по образование необходимостта от заместващ учител, а от институцията им препоръчват подходящите кандидати. По думите на Таня Михайлова, по този механизъм се работи още отпреди преминаването към обучение в електронна среда.

По отношение на кампанията за ваксиниране сред учителите, тя коментира, че все още се събират списъци с желаещите да се ваксинират преподаватели и допълнително ще бъде посочена точна статистика.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: