Актуална информация за епидемичната обстановка на 17.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 17.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света

От утре в Гърция отварят моловете и всички търговски обекти, които бяха затворени повече от два месеца заради наложената строга карантина. В същото време в страната започна масовото ваксиниране срещу коронавируса на възрастните хора.

В Австрия удължават локдауна с още три седмици.

Имунизираните трябва да получат привилегии: жителите на Германия, които са ваксинирани срещу COVID-19 и са развили имунитет, трябва да могат да се върнат към обществен живот, счита германският външен министър Хайко Маас.

Италия спира всички самолетни полети от Бразилия като мярка срещу разпространението на новия щам на коронавируса, открит в южноамериканската страна. Същевременно на Ботуша започна гражданско неподчинение, след като стотици ресторантьори отвориха врати въпреки противоепидемичните мерки, които според собствениците, убиват италианския малък и среден бизнес и ограничават правата и свободата на хората.

50 000 души излязоха на улицата във Виена, за да се обявят срещу ограниченията в обществения живот. За броя на демонстрантите съобщава Австрийската  агенция по печата, цитирана от "Фокус".

Хората, заразени с коронавируса в света, вече са над 95 милиона, сочат последните данни от сайта "Worldometers". До момента са се заразили 95 007 057 души, от които 2 032 106 са починали. От началото на пандемията са излекувани 67 826 998 души. Понастоящем в света има 25 147 953 активни случая, от които 0,4 процента са в критично състояние.

У нас

Очаква се до юни 2,5 милиона българи да бъдат ваксинирани, заяви  изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той информира също, че само половината от очакваните 35 000 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" срещу COVID-19 ще пристигнат в България в понеделник. Останалото предвидено количество ще бъде компенсирано към средата на февруари. 

Данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ, сочат, че новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 233, т.е., 5% от направените 4 628 теста. Чрез PCR са установени 150 положителни проби, а 83 - чрез бърз антигенен тест.

В Пловдив противоепидемичните мерки бяха нарушени, след като в ресторант „Рибарника” бе организирано голямо незаконно парти с над 50 човека и с гост изпълнител - поп-фолк ветерана Милко Калайджиев. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: