Актуална информация за епидемичната обстановка на 15.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 15.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 88,8 милиона души, от които над 1,9 милиона са починали. Според университета „Джонс Хопкинс" повече от 90 милиона души са заразени в света, 2 милиона са починали.

Лидер по броя на потвърдените случаи остават САЩ, където са открити над 22,4 милиона заразени. На второ място е Индия (10,4 милиона), на трето - Бразилия (над 8,1 милиона), на четвърто - Русия, на пето - Великобритания (3 милиона). Повече от 2 милиона инфекции са регистрирани във Франция, Турция, Италия и Испания.

В Германия е установен нов антирекорд за цялата пандемия: 1244 смъртни случая за денонощие, съобщи Euronews. 
Политици и лекари казват, че това далеч не е предел и че не трябва да се очаква подобрение на ситуацията предвид бързото разпространение на новите щамове.

В страната вече действа строга карантина поне до края на януари. Местните медии съобщават, че правителството обмисля още по-сурова мегаизолация, включително пълно спиране на обществения транспорт.

В първия етап на ваксинационната кампания в Румъния, който обхваща персонала от здравния и социалния сектор, са били ваксинирани 168 705 души, съобщиха властите, цитирани от сайта Зиаре.

Във Франция транспортът работи и магазините са отворени, но се удължава комендантският час: сега не може да се излиза навън без основателна причина след 18,00 ч. (преди това забраната бе в сила от 20,00). Тази разпоредба ще бъде отменена не по-рано от две седмици.
 

Училищата в цяла Русия отново отварят врати от другата седмица, а втората вълна на епидемията от коронавируса може да е преминала пика си, съобщиха руските власти. 


У нас:

До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има едно „но". Ако е утвърдена ваксината на „Астра Зенека". Първата пратка от „Астра Зенека" би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с „Пфайзер", където са минимум 60 000 дози до средата на февруари. „Модерна" горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите", обясни ген. Мутафчийски по БНТ.

В Народното събрание е внесен законопроект за промени в Закона за извънредното положение, които да позволят на всички карантинирани и на хората, намиращи се на лечение в лечебни заведения, да могат да упражнят правото си на глас. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: