Учени предричат гибел на човечеството заради безразличие към планетата

Учени предричат гибел на човечеството заради безразличие към планетата Снимка: pixabay

Планетата Земя е изправена пред „ужасно бъдеще, в което ще настъпи масово измиране, здравеопазването ще се срине и ще започнат вълнения поради климатичните промени“

Самото съществуване на човешкия вид е застрашено от безразличие и бездействие.

Според The Guardian международна група учени предупреждава за това в нов доклад. Авторите предупреждават, че хората все още не са осъзнали колко остра е настоящата климатична криза, както и кризата в биологичното разнообразие.

Докладът е съставен от 17 експерти, сред които професорът от Станфордския университет Пол Ерлих, както и от учени от Мексико, Австралия и САЩ. Те посочват, че Земята е в много по-лошо състояние, отколкото повечето хора, включително някои учени, биха могли да си представят.

   „Мащабът на заплахата за биосферата и всички форми на живот, включително хората, всъщност е толкова голям, че дори някои информирани експерти е трудно да я разберат“, се казва в доклада, публикуван в списание Frontiers in Conservation Science. Докладът съдържа и връзки към повече от 150 проучвания за основните предизвикателства пред глобалната околна среда.

Забавянето между унищожаването на природата и последиците от такива действия води до факта, че хората не осъзнават колко голям е проблемът.

За повечето е трудно да възприемат мащаба на тези загуби, въпреки постоянната ерозия на самата тъкан на човешката цивилизация“, се казва в доклада.

Авторите предупреждават, че масовата миграция поради климатичните промени, новите пандемии и войните за ресурси са неизбежни, ако не действаме веднага. Те обясняват, че не се опитват да подтикват всички да се предадат. Време е обаче световните лидери най-накрая да забележат състоянието на планетата и да започнат необходимата работа, за да избегнат едно ужасно бъдеще.

Справянето с безбройните предизвикателства изисква фундаментална промяна в глобалния капитализъм, образованието и състоянието на равенство. Това ще изисква отказ от идеята за преследване на безкраен икономически растеж. Също така трябва правилно да се оценят факторите на околната среда и да се спре използването на изкопаеми горива. Корпоративното лобиране трябва да остане в миналото, а жените да получат повече възможности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: