Черна гора възнамерява да замени икономическото гражданство с "научно"

Черна гора възнамерява да замени икономическото гражданство с "научно" Снимка: pixabay

Променяйки програмата за икономическо гражданство, правителството на Черна гора ще позволи на висококвалифициран персонал, особено в областта на науката и технологиите, да получи черногорско гражданство, заяви министърът на икономическото развитие Яков Милатович, съобщи Investitor.

Той припомни, че премиерът Здравко Кривокапич е изразил намерението си да превърне програмата за икономическо гражданство в програма за гражданство за висококвалифицирани служители.

В този контекст ще анализираме съществуващата програма за икономическо гражданство и ще работим за промяна на съществуващия модел, за да оценим адекватно нашите ресурси и да създадем предпоставки за по-устойчиво развитие“, каза Милатович.

Той обясни, че ще е необходимо да се направи подробен анализ на ефектите от работата по текущи проекти, които вече се изпълняват в туристическия сектор и приноса им за създаването на добавена стойност в краткосрочен и средносрочен план.

Тригодишната програма за получаване на черногорско гражданство чрез инвестиции, инициирана от правителството на бившия премиер Душко Маркович, стартира на 1 януари 2019 г. и по нея могат да бъдат издадени до две хиляди паспорта.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: