Над 60% от земеделските стопанства са изчезнали за 10 години

Над 60% от земеделските стопанства са изчезнали за 10 години

Тенденцията обаче е към увеличаване на обработваемите площи и запазване броя на животните


Над 60% от земеделските стопанства в страната са изчезнали за последните 10 години, сочат предварителните данни от преброяването им. Това съобщи пред БНР Николай Маринов от главна дирекция „Земеделие" в агроведомството. Драстичен спад има и в броя на личните стопанства тип „заден двор". 

Преброяването на земеделските стопанства е основа за формиране на политиките в сектора, за който Европейският съюз отделя близо 40 на сто от общия си бюджет. 
Преброяване на земеделските стопанства се прави в европейските страни членки на всеки десет години. „Земеделските стопанства, които бяха анкетирани, са над 200 хиляди. От тези 200 хиляди около 130 хиляди земеделски стопанства се оказа, че са действащи. При предишното преброяване бяха около 360 хиляди", каза Маринов. 

Тенденцията обаче е към увеличаване на обработваемите площи и запазване броя на животните, което означава, че стопанствата у нас се окрупняват и едрото земеделие е в ръцете на много по-малко фермери. По все още неофициални данни рязко е намалял и броят на личните стопанства, което вероятно се дължи на завишените изисквания за биосигурност или на това, че хората крият информация за животните, отглеждани в „задния двор". 

Официални данни от преброяването се очакват през март