От 1 януари 2021 г. с визи за работа във Великобритания

От 1 януари 2021 г. с визи за работа във Великобритания Снимка: pixabay.com

Правото на всички желаещи да работят и учат на Острова след 1 януари ще се определя по нова имиграционна точкова система, която е подобна на австралийската.

Всички чужденци, включително гражданите на ЕС, които искат да работят в Обединеното кралство от 1 януари, могат да кандидатстват онлайн за визи. Това е в съответствие с новата имиграционна политика на „Даунинг стрийт" след Брекзит.

Минаването през новата имиграционна схема не се отнася до гражданите от ЕС и техните семейства, които вече живеят във Великобритания преди изтичането на „преходния период“ за Брекзит на 31 декември. 

За тях е необходимо само да кандидатстват за получаване на статут на уседналост. Крайният срок за това е 30 юни 2021 г. При получаване на този статут те могат да се ползват от същите помощи както британците, ако останат без работа. 

Според новата миграционна схема кандидатите ще получават точки по три основни принципа - ниво на квалификация и умения, владеене на английски език и годишно възнаграждение не по-малко от 25 600 паунда. 

Разходите, свързани с кандидатстването, се очаква да бъдат между 610 и 1400 паунда

Кандидатите трябва да докажат, че имат достатъчно средства да се издържат, както и че притежават валиден документ за самоличност. 

В срок от три седмици кандидатите трябва да получат отговор дали молбите им са одобрени.

Доста е особено положението при студентите, които са приети първа година в британски университети, защото при положение че не успеят да влязат в Обединеното кралство преди 31 декември, ще попаднат под ударите на новата разпоредба, което ще оскъпи незабавно сметката им с около 800 паунда за виза и здравни осигуровки.

В допълнение, ако студентите не стъпят на британска почва до края на годината, те могат да не получат така необходимия им временен статут на уседналост.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: