От догодина квоти по региони за езиковите паралелки

От догодина квоти по региони за езиковите паралелки Снимка: pixabay

Езиковите паралелки за учебната 2021/2022 г. ще бъдат по-малко на брой в столицата. Част от тях ще бъдат преобразувани в професионални или в такива с изучаване на математика и природни науки

Това показва държавният план-прием за 8. клас за следващата учебна година, съобщи БНТ. Тенденцията за намаляване на езиковите паралелки е от няколко години, но през следващата учебна година в София те ще са едва 97 от общо 409. Това е с 15 по- малко, отколкото през тази година и представлява само 23% от всички паралелки след 7. клас.

„Мярката е продиктувана от необходимостта от повече кадри на пазара на труда с техническо и професионално образование, както и от професии, които изискват по-задълбочено изучаване на математика, техника и природни науки”, обясниха от образователното министерство. 

Догодина местата в професионалните паралелки в столицата ще са 45% от всички места за осмокласници. Още повече, 47%, са предвидени за STEM-професиите. Тук се нареждат електромонтьор, електротехник, техник-лесовъд, фермер, строителен техник, минен техник, компютърен график, фотограф и др. Това означава, че около 5000 бъдещи осмокласници ще учат в STEM паралелки. Предпочитани столични средни училища, като 31-во, 32-ро и 35-то, ще трябва да трансформират част от езиковите си паралелки в STEM или професионални.

От регионалното управление уверяват, че в тези паралелки езици ще продължат да се изучават. Директори на училища обаче изразяват опасения дали ще се намерят учители по природни науки и математика за новите паралелки, а също така и дали родителите ще са съгласни децата им да учат в тези паралелки, тъй като предпочитанията традиционно са към езиците.

При шестте елитни езикови гимназии няма да има намаление на броя на паралелките.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: