България е с най-нисък дефицит и с най-нисък дълг в Европа

България е с най-нисък дефицит и с най-нисък дълг в Европа Снимка: МС

"Благодарение на отговорното и правилно управление на финансите, България приключва годината към момента с най-нисък дефицит в цяла Европа и сме първи с Естония по най-нисък дълг."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в модернизираната компресорна станция „Петрич“, съобщи правителственият пресцентър.

Премиерът изтъкна, че въпреки изключително тежката година, страната ни успява да балансира разходите, да подпомогне бизнеса и да продължи да повишава доходите.

Пандемията създаде тежки условия за всички в света. Въпреки това направихме всичко възможно, така че да балансираме разходите, да подпомогнем бизнеса, хората на първа линия, да продължим повишаването на доходите, да подкрепяме финансово месеци наред пенсионерите“, подчерта премиерът Борисов.

Ние влизаме в новата година с най-ниския дълг в Европа, с най-ниския дефицит. Ако някой говори, че сме безотговорни, че това е разсипничество, толкова некомпетентност не съм виждал“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят подчерта, че в условията на пандемия, в страната продължават да се изпълняват големите енергийни и транспортни инфраструктурни обекти.

Ние нашите разчети сме ги направили. Септември и октомври, ако нашето правителство е в управление, за всичко сме си подготвили пари. Това е в отговор на тези разбирачи, критикари. Делата, които сме направили, ги показваме. Не ги е направил друг и не може да ги направи друг“, отбеляза Бойко Борисов.

Министърът на финансите Кирил Ананиев информира премиера Борисов, че планът за социално-икономическите мерки има положително отражение върху бюджета за 2020 г. 

„В края на годината вместо с 5,2 млрд. лв. дефицит завършваме с 3,6 млрд. лв., което е 3% от БВП. Днес, ако ние нямахме пандемия, щяхме да завършим с нулев дефицит. Имаме и преизпълнение на данъчните приходи“, заяви финансовият министър.

Ананиев посочи, че фискалният резерв е около 8,5 милиарда лева заради спестените 1,6 милиарда лева от планирания дефицит.

Имаме и преизпълнение на данъчните приходи с 1,5% повече спрямо добрата 2019 г., което означава, че мерките са дали отражение върху бизнеса и той е работил през цялото време, с някои изключения“, добави още министърът на финансите. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: