Пандемията доведе до драстичен спад на траншовете от чужбина

Пандемията доведе до драстичен спад на траншовете от чужбина

За икономистите спадът е очакван заради силно засегнатите икономики по целия свят

По традиция тъкмо за коледните и новогодишните празници много семейства у нас разчитат на средствата от роднини, работещи в чужбина, но тази година ситуацията е различна, предаде bTV. Световната пандемия доведе до драстичен спад на парите, които изпращат у нас българите, работещи в чужбина.  

Данните на Българската народна банка показват, че през третото тримесечие на годината преводите у нас са намалели почти 10 пъти - от 303 милиона евро през 2019 г. до под 38 милиона евро през 2020 г. Ако от януари до септември миналата година у нас са изпратени 940 милиона евро, то през 2020 г. за същия период сумата е малко над 300 милиона евро. Най-сериозен е спадът на парите от Германия - минус 132 милиона лева. Парите от Съединените щати намаляват с почти 120 милиона. 

За икономистите спадът е очакван заради силно засегнатите икономики по целия свят и това, че кризата удари най-много нискоквалифицираните емигранти, които са най-голямата част от сънародниците ни зад граница.

"Дори и да има някакво подобрение, да се увеличат потоците, няма да се достигнат нивата от 2019 г. Дори и през следващата година тези семейства, които са разчитали на подобни приходи, ще трябва по някакъв начин да се нагодят към новата ситуация", посочи Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: