Актуална информация за епидемичната обстановка на 24.12.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 24.12.2020 г. Снимка: pixabay

По света

В Сърбия днес започна ваксинация на населението срещу COVID-19 с ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech. Министър-председателят Ана Брнабич бе една от първите, която се ваксинира, за да засили общественото доверие в препарата.

Френският президент Еманюел Макрон, който вече няма симптоми на COVID-19,   завърши седемдневната си самоизолация в резиденцията във Версай.

Китай реши да прекрати полетите до и от Обединеното кралство поради новия "британски" щам на коронавирус.

У нас

Държавите от ЕС, в които не са въведени ограничения за влизащи български граждани, са четири – Полша, Португалия, Швеция и Люксембург.

Противоепидемичните мерки в България дават резултат, в страната вече няма области в червената зона. Излекуваните пациенти за изминалите 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните, съобщиха от Националния оперативен щаб.

От днес пристигащите от Великобритания ще подлежат на задължителен антигенен тест на летището и задължително поставяне под карантина, като резултатът от теста определя само нейната продължителност. При отрицателен резултат изолацията е 10 дни, а при положителен - 14.

Създадена е организация за стартиране на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, а от следващия ден ще се разшири и в останалите областни центрове. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна.

Част от хотелите предлагат в своите Коледни и Новогодишни пакети безплатни бързи тестове за коронавирус за гостите и персонала, за да гарантират безопасните условия. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: