МАЕ: Глобалното търсене на въглища нараства през 2021 г.

МАЕ: Глобалното търсене на въглища нараства през 2021 г.

През 2020 г. станахме свидетели на най-големия спад на потреблението на въглища след Втората световна война

Глобалното търсене на въглища ще нарасне с 2,6% през следващата година след рекорден спад през 2020 г. в резултат на коронавирусната пандемия, съобщава Международната агенция за енергетика (МАЕ или IEA), цитирана от БНР. Анализите на експертите показват, че възстановяването на икономическата активност ще доведе до повишаване на използването на електроенергия и на промишленото производство. 

Търсенето на въглища за металургията и топлоцентралите трябва да се увеличи до 7,432 млрд. тона през 2021 г. от 7,243 млрд. тона през тази година, посочва базираната в Париж агенция в своя доклад „Въглища 2020 г.". През годината търсенето на черно гориво спадна с 5% в резултат на пандемията и пониженото търсене. Между 2018 и 2020 г. глобалното търсене на въглища ще се свие с безпрецедентните 7%, или с 500 милиона тона, каза агенцията, визирайки коронавирусната пандемия и факта, че редица държави по света се стремят да преминат към по-чисти източници на енергия. 

„Преди пандемията очаквахме малък скок в търсенето на въглища през 2020 г., но оттогава станахме свидетели на най-големия спад на потреблението на въглища след Втората световна война“, заяви директорът на МАЕ за енергийните пазари и сигурност Кейсуке Садамори. 

Въпреки че през следващата година дори САЩ и Европа биха могли да видят първи увеличения в потреблението на въглища от близо десетилетие насам, търсенето през 2021 г. все още ще изостава от нивата през 2019 г., като МАЕ очаква използването на въглища да достигне баланс едва към 2025 г. на ниво около 7,4 милиарда тона. 

Възобновяемите енергийни източници вероятно ще надминат въглищата като най-големия глобален източник на електроенергия до 2025 г., докато природният газ ще заеме мястото на въглищата като втория по големина първичен енергиен източник след петрола, посочи Садамори. 

„Тъй като търсенето на въглища се очаква да остане стабилно или да расте в ключови азиатски икономики, няма признаци, че производителите на въглищна енергия ще изчезнат бързо", добави той, визирайки ключовите азиатски пазари, които представляват 75% от глобалното търсене на въглища. 

Въглищата са ключов фактор за повишаването на вредните емисии от въглероден диоксид и правителствата по света се ангажираха да постигнат въглероден неутралитет през следващите десетилетия. Тази програма включва и Китай, който си е поставил за цел това да стане факт преди 2060 г. Същевременно МАЕ заяви, че ще трябва да преразгледа прогнозата си за търсенето на въглища за 2025 г., след като китайското правителство публикува своите икономически планове за периода 2021-2025 г. Новата прогноза се очаква през март догодина.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: