Електромобилите скоро ще струват колкото конвенционалните коли

Електромобилите скоро ще струват колкото конвенционалните коли Снимка: pixabay

Цената на батериите за електромобилите е паднала с 89% за десет години (от 1110 на 137 долара за киловатчас). До 2023 г. компаниите ще могат да продават електрически превозни средства на същите цени като конвенционалните автомобили, пише Bloomberg, позовавайки се на експерти.

Анализаторите прогнозират, че цената на батериите ще достигне 101 долара за киловатчас след три години. Дори ако цените на никел, кобалт, литий и други суровини, използвани в батериите, се върнат до върховете си през 2018 г., батериите въпреки това ще струват около 100 долара след няколко години.

Батериите са най-скъпата част от електрическото превозно средство и представляват около 30 процента от общите разходи на потребителите. Tesla, най-големият производител на електрически автомобили в света, плаща средно 115 долара за киловатчас (спрямо 128 долара миналата година).

Пазарната капитализация на Tesla надмина 600 милиарда долара през декември. Автомобилният гигант постави още един рекорд, който ще позволи на производителя на електрически превозни средства да стане шестата по големина компания в S&P 500.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: