АИКБ: Сивата икономика в България продължава да намалява

АИКБ: Сивата икономика в България продължава да намалява Снимка: bica-bg.org

Асоциацията връчи за седми път наградите „Икономика на светло“

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчита продължаваща тенденция на спад на сивата икономика за пета поредна година, съобщиха от АИКБ.

За 2019 г. Композитният индекс „Икономика на светло“, чрез който Асоциацията измерва светлата част на българската икономика, достига стойност от 78,52 пункта, при 77,76 година по-рано. Това стана ясно по време на официалното представяне на Композитния индекс и връчването на наградите „Икономика на светло“.

От АИКБ отчитат, че през 2019 г. основните причини, задържащи положителните тенденции в изсветляването на икономиката, се дължат на липсата на реформи или недостатъчни такива в ключови сектори като здравеопазване, защита на конкуренцията, правосъдието, вътрешен ред и сигурност, пазар на труда. 

Сред негативните фактори Асоциацията отбелязва и поредното административно повишаване на минималната работна заплата, което е довело до „избуяване“ на нови сиви практики сред нискоквалифицираните работници и служители.

През настоящата година АИКБ актуализира и разшири обхвата на индекса, за да се обхванат повече проявления на сивата икономика. За целта бяха усъвършенствани моделите и методологията за изчисляване на показателите. Разработен е и нов показател – „Заетост на светло“, като данните от него ще бъдат изчислявани и публикувани от 2021 г. 

Така във фокуса на изследванията ще попадне и трудовият пазар, при който през годините са се откроявали едни от най-съществените проблеми, при това с дълготраен ефект върху националната икономика. 

Вече десет години АИКБ изчислява Композитния индекс „Икономика на светло“, чиято цел е да се опознаят различните проявления на сивата икономика и да се стимулират политиките за нейното ограничаване. От началото на изчисленията до момента индексът нараства, като единствената година, през която е отчетен спад от 1,2 пункта, е 2014 г. Очакванията на АИКБ са, че и през следващите четири години българската икономика ще продължи плавна тенденция на изсветляване, като през 2023 г. Композитният индекс ще достигне нива от над 82 пункта.

По време на събитието за седма поредна година Асоциация на индустриалния капитал връчи наградите „Икономика на светло“.

В категорията „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“ победител стана отдел „Счетоводно законодателство“ на Министерство на финансите. Отличието бе връчено за направените промени в Закона за счетоводството, приети от 44-ото Народно събрание. 

Промените в закона може да се определят като ефективна мярка за намаляване на административната тежест върху бизнеса в България и евентуални злоупотреби. Те подобряват бизнес средата в страната и облекчават търговците. Грамоти в категорията получиха още Агенция „Митници“, Национална агенция за приходите и КНСБ.

Главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов грабна отличието „За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“. Той пребори конкуренцията на Агенция „Митници“, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и Софийския арбитражен съд към Сдружение „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж”.

Конкурсът има за цел да открои и награди водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивите практики.  Призьорите са излъчени чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, което е съставено от над 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет по Ограничаване и превенция на неформалната икономика и др.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: