Наш моряк получи световна награда за смелост

Наш моряк получи световна награда за смелост Снимка: pikist.com

Номинацията му е издигната от българското правителство

Българският моряк Едуард Тавитян получи годишната награда на Международната морска организация за изключителна смелост, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Той бе номиниран от българското правителство във връзка със забележителната отдаденост и професионализъм при спасяването на човешки живот

На 9 октомври 2019 г. Едуард Тавитян, инженер на борда на ферибот, се хвърля в бурните води на океана, за да спаси паднал зад борда пасажер. 

Морското спасяване е една от най-доблестните  човешки постъпки, се посочва в мотивите на международната организация за връчване на наградата. 

В писмо до Изпълнителна агенция „Морска администрация“ генералният секретар на Световната организация Китак Лим изрази признателността си към българското правителство за номинацията на достоен кандидат за годишните награди.

По този повод министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков се обърна към българските моряци с благодарност за високите морални стандарти и хуманно отношение, дори когато са в ситуации на риск за собствения си живот. 

 

 

Още по темата във

facebook