Енергетици прогнозираха намаление на разходите за петрол с 1 трилион долара

Енергетици прогнозираха намаление на разходите за петрол с 1 трилион долара Снимка: pixabay

Пандемията от коронавирус доведе до безпрецедентно намаляване на инвестициите в енергийния сектор.
Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира намаление на потребителските разходи за петрол с 1 трилион долара до около 2,5 трилиона. Това се посочва в доклада на World Energy Investment 2020, който е публикуван на официалния уебсайт на организацията.

Авторите на изследването посочват, че намалението на търсенето и увеличението на неплащанията ще доведе до това, че към края на 2020 г. разходите за потребление на електроенергия ще се окажат по-високи от петролните.


В доклада се казва, че в самото начало на годината МАЕ очакваше инвестициите в енергийния сектор да нараснат с 2% в сравнение с предходната година и да превишат показателите за 2014 г. Избухването на пандемията от коронавируса обаче доведе дотам, че в сравнение с 2019 г. обемът на инвестициите ще намалее с 400 милиарда долара, тоест с около 20%.


Безпрецедентният спад се дължи на карантинните мерки в различни страни, както и на несигурността на инвеститорите за това как ще се развие ситуацията през следващите няколко години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: