Българка е новият председател на Банката за развитие на Европа

Българка е новият председател на Банката за развитие на Европа Снимка: МФ

Заместник финансовият министър Маринела Петрова става председател на управителния съвет на БРСЕ като първи представител на България на този пост

Заместник-министърът на финансите Маринела Петрова е новият председател на управителния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ). За първи път в историята на банката представител на България поема този пост с тригодишен мандат, считано от 18 декември, а за втори път жена става председател на авторитетната финансова институция, съобщиха от Министерството на финансите. 

Управителният съвет е върховния орган на БРСЕ, който се състои от председател и по един представител на всяка държава-член. Съветът определя стратегическите насоки за развитие на банката, както и приемането на нови членове. 

Председателят на УС отговаря за политическите отношения с длъжностните лица на държавите членки, Съвета на Европа и други международни институции, в тясно сътрудничество с управителя на БРСЕ. 

Функциите на позицията включват също редовно представяне на информация за дейността на банката пред Комитета на министрите и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. 

Мандатът на председателя на УС може да бъде подновен веднъж. Всяка държава-член на банката има право да представи свой кандидат за позицията.

Правителството на България номинира българския заместник-министър на финансите през октомври тази година.

БРСЕ е най-старата международна финансова институция в Европа, а страната ни е неин член от 28 май 1994 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: