Изтощително: Мениджърите участват средно в 12 видео срещи седмично

Изтощително: Мениджърите участват средно в 12 видео срещи седмично Снимка: pixabay

Огромен брой служители по цял свят, работещи дистанционно, прекарват дълги часове в срещи в онлайн платформи като Zoom. Тези срещи са определяни като непродуктивни от повечето от тях

Срещите на живо около голямата маса бяха заменени от видео срещи, пише Financial Times. Според изданието почти навсякъде по света мениджърите участват средно в 12 срещи на седмица. Служителите на по-ниски позиции също не са пощадени, тъй като трябва да присъстват средно на около 8 такива срещи седмично.

Тези срещи отнемат от времето за работа, съобщава и Madame Figaro. Френското издание дава пример с мениджърка, която влиза в среща в 9 сутринта и успява да се освободи чак в 15 ч. И също с директор на консултантска фирма за човешки ресурси, който се принуждава да започва работа в 6,30 сутринта, за да може да работи... до 8 сутринта, преди да започнат срещите му. Все повече стават доказателствата за това, че тази практика отнема от времето за работа и оказва влияние върху оперативните задачи, но също така и върху личния живот на служителите, тъй като измества времето, посветено на същинската работа, за след края на работния ден.

Според редица експерти като Стивън Рогелбърг, професор по организационни науки, мениджмънт и психология и автор на книгата „The Surprising Science of Meetings“, тези срещи не са особено продуктивни. Той посочва, че изследванията през последните 15 години сочат, че до 70% от персонала ги оценява като „лоши”. Скорошно проучване във Франция, публикувано от Courrier Cadres, показва, че френските мениджъри прекарват 8 часа седмично в срещи, или това е един работен ден в седмицата. Това прави повече от 40 дни в годината. Мениджърите оценяват срещите като безполезни, тъй като всяка продължава средно по 48 минути, докато в действителност 21 минути биха били напълно достатъчни за разглеждане на планираните теми и вземането на решения. 

Затова експертите препоръчват срещите да се правят структурирани, сбити, кратки, с точно определен дневен ред. В противен случай те костват много и на компаниите, тъй като, както всички знаем, времето е пари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: