Унгария и Полша потвърдиха позициите си за ветото върху бюджета на ЕС

Унгария и Полша потвърдиха позициите си за ветото върху бюджета на ЕС Снимка: unsplash

Унгария и Полша държат на своето вето върху следващия бюджет на Европейския съюз и върху фонда за възстановяване от пандемията.

Това заяви снощи унгарският външен министър Петер Сиярто след вчерашната си среща в Брюксел с полския си колега, предаде Euractiv. Сиярто сподели видео на страницата си във Фейсбук, подчертавайки, че двете страни няма да допуснат никакви опити за разколебаване и разбиване на тяхното сътрудничество.

Същата позиция застъпи и заместникът на полския външен министър Павел Яблонски пред частната телевизия Polsat News, като коментира, че Полша също не оттегля ветото си.

„Нашият премиер даде ясно да се разбере, че ние няма да приемем никакво решение, което не гарантира зачитането на правата ни, така както са записани в договора за ЕС“, подчерта той. „Ако се постигне споразумение за гарантиране на тези права, тогава и ние ще се съгласим (да приемем бюджета и фонда за възстановяване). Ветото е инструмент“.

Bapшaвa и Бyдaпeщa блoĸиpaт бюджeтa и фoндa зa възcтaнoвявaнe, тъй ĸaтo ce пpoтивoпocтaвят нa oбвъpзвaнeтo нa евросредствата c въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa.

Ветото върху европейския бюджет се очаква да бъде основна тема и по време на срещата на европейските лидери, насрочена за 10 и 11 декември.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: