Великобритания започна от днес масово ваксиниране срещу Covid-19

Великобритания започна от днес масово ваксиниране срещу Covid-19

90-годишната Маргарет Кийнън стана първата ваксинирана извън клинично проучване

От днес, 8 декември, във Великобритания стартира програмата за масово ваксиниране на населението срещу Covid-19, съобщават световните агенции. По-малко от седмица след като Обединеното кралство стана първата държава, която одобри ваксината, ваксината на Pfizer/BioNTech беше доставена в избрани болнични центрове, които ще я приложат. 

Болничните центрове, които са определени от здравните власти на Острова, са 50 на брой в цяла Англия. Уелс и Шотландия също ще започнат от днес ваксинирането на желаещите. Северна Ирландия заяви, че ще започне да прилага ваксината в началото на седмицата, но не посочи в кой ден. Властите публикуваха и пълен списък от девет приоритетни категории, като на първо място са възрастните обитателите на домовете за социални грижи и техния обслужващ персонал, последвани от хората на възраст над 80 години, както и здравни и медицински работници.

Агенцията за регулиране на лекарства и здравни продукти предупреждава, че при 1 от 10 ваксинирани могат да се проявят временни странични ефекти, включително болка на мястото на инжектиране, главоболие, мускулни болки, втрисане, болки в ставите или треска. 

Процесът, който се усложнява от необходимостта ваксината да се съхранява при много ниски температури и да се даде на всеки получател по две дози с интервал от три седмици, ще бъде внимателно наблюдаван от цял ​​свят.  

Британските здравни служители очакват да получат 4 милиона дози от ваксината до края на декември, съобщава CNN. До момента правителството на Острова е поръчало 40 милиона дози, достатъчно за ваксинирането на една трета от населението. В Обединеното кралство са регистрирани най-много смъртни случаи в цяла Европа.  

В навечерието на първото инжектиране на дози от ваксината на Pfizer/BioNTech ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс заяви, че „това е повратен момент в битката срещу коноравируса“. Стивънс отбеляза, че ваксинирането ще продължи поне до пролетта и предупреди хората междувременно да бъдат много внимателни. 

Маргарет Кийнън, на 90 години, стана първият човек в света, който получи медикамента извън клинично проучване като част от програмата за ваксинация на Великобритания.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: