Европейските страни без единно становище за затваряне на ски курортите

Европейските страни без единно становище за затваряне на ски курортите Снимка: pixabay

Италия и Франция са готови да ги затворят, Австрия и Швейцария са по-скоро против.

Германският канцлер Ангела Меркел в речта си пред Бундестага призова европейските държави да затворят ски курортите до 10 януари, за да се предотврати увеличаването на броя на заразите с COVID-19.

Федералното правителство призовава за съгласувани правила на европейско ниво и да не разрешава ски туризъм до 10 януари", каза Меркел.

Мненията на  европейските държави, известни със своите ски курорти, са разделени по този въпрос: Италия и Франция са готови да ги затворят, Австрия и Швейцария по-скоро са против.

Италианският премиер Джузепе Конте вече говори за необходимостта от затваряне на такива курорти тази зима, а сега подкрепи инициативата на Меркел.

Франция също вече се обяви за значително ограничаване на работата на такива курорти. Според френския премиер Жан Кастекс самите курорти няма да бъдат затворени, но цялата ски инфраструктура, като лифтове и въжени линии, няма да работят, а ресторантите и баровете също ще бъдат затворени.

Австрия е особено против затварянето на ски курортите - нейните представители заявиха това още преди речта на Меркел.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че подобни решения трябва да се вземат в зависимост от ситуацията в конкретна държава и броя на случаите в нея.

Австрийският финансов министър Гернот Блумел също посочи, че в случай на затваряне на ски курортите страната ще загуби до 2 милиарда евро, така че, ако ЕС въпреки това реши да ги затвори, Австрия ще поиска компенсация за тези загуби, съобщи „Комерсант".

Швейцария също се противопоставя на пълното затваряне на ски курортите. Според властите на страната мерките, които вече са в сила, са достатъчни, включително изискването за социално дистанциране и носене на маски и забрана за събиране.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: