Болсонаро: COVID-19 е нещо средно между настинка и лек грип

Болсонаро: COVID-19 е нещо средно между настинка и лек грип Снимка: Elbocon.PE

Бразилският президент продължава да омаловажава пандемията от новия коронавирус.
Въпреки че Бразилия излезе на второ място в света по брой заразени с COVID-19, държавният глава на страната Жаир Болсонаро продължава да определя новия коронавирус като „нещо средно между настинка и лек грип”. Това той заяви за пореден път в наскорошно телевизионно интервю.

С повече от 370 000 заразени и 23 000 починали Бразилия се превърна в център на заразата в Южна Америка и вече отстъпва челната позиция в световната печалната класация единствено на САЩ. Коронавирусът се е разпространил широко сред най-бедните и по-младите хора. В предградията на Сао Пауло предпазните средства са лукс за голяма част от населението. Мнозина са загубили работата си и разчитат на хуманитарна помощ. А тези, които все още имат препитание, се страхуват, че могат да пренесат вируса вкъщи, но в същото време не могат да си позволят семействата им да останат без приходи.

Здравни експерти предупреждават, че пикът на вируса в Бразилия тепърва предстои, а интензивните отделения на болниците вече са изправени пред крах. Смразяващи кадри от дрон, заснети над гробищен парк в Сао Пауло, разкриха мащабите на трагедията. Там заради високата смъртност денонощно се копаят масови гробове. 

На фона на всичко това се разрази нов политически скандал с 65-годишния крайнодесен бразилски президент. След съдебно решение беше разпространено в медиите видео, в което той обижда политическите си опоненти 34 пъти при произнасяне на реч, продължила два часа. От кадрите се вижда, че той се е намесил в работата на федералната полиция, като се опитал да уволни полицаи, разследващи синовете му за корупция. После се заканва, че ако не може да остави тези служители на реда без работа, ще премахне министъра на вътрешните работи.

Считано от 25 май, по заповед на американския президент Доналд Тръмп пък бе наложена забрана за влизане на чужденци в САЩ, които са посещавали Бразилия през последните 14 дни. Мотивите за този ход са опасенията от външно привнасяне на COVID-19 и допълнително утежняване на епидемиологичната обстановка в най-засегнатата държава в света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: