Т. Дончев: През 2021 г. ще разполагаме с 804 млн. лв. от ЕС

Т. Дончев: През 2021 г. ще разполагаме с 804 млн. лв. от ЕС

Парите ще бъдат предоставени по европейския инструмент REACT-EU за справяне с последиците от пандемията.

През следващата 2021 г. България ще разполага с 804 млн. лв. от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията, обяви вицепремиерът Томислав Дончев на днешното правителствено заседание. Това съобщават от пресцентъра на кабинета. 

Министерският съвет одобри финансовото разпределение за 2021 г. на средствата по оперативните програми 2014-2020 г., които ще бъдат осигурени чрез новия инструмент на Европейския съюз REACT-EU за преодоляване на кризата, породена от пандемията. 

Допълнително европейско финансиране за справяне с последиците от кризата или за редуциране на пандемичните рискове до момента не е постъпвало, е подчертал вицепремиерът.  
Всички средства се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от традиционни приоритети от едни оперативни програми в двата основни инструмента, които ни помагат да се справим с кризата. Това са ОП „Развитие на човешките ресурси" и „Иновации и конкурентоспособност", е заявил по време на заседанието Дончев. 

Подкрепата по REACT-EU се разпределя в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 г. и 2022 г., като средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година. През 2021 г. за България ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. Предвидени са и средства, с които ще бъде продължен проектът „Топъл обяд" по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: