18,3% очакван ръст на видео стрийминг пазара до 2026 г.

18,3% очакван ръст на видео стрийминг пазара до 2026 г. Снимка: pixabay.com

Изкуственият интелект ще има водеща роля

Размерът на глобалния пазар за стрийминг на видео през 2018 г. се оценява на $38,56 млрд. и се очаква до 2026 г. да достигне 149,34 млрд. долара, с общ ръст от 18,3% в периода от 2019 до 2026 г., сочи проучване на Allied Market Research.

Въздействието на COVID-19 върху пазара за видео стрийминг :

Очаква се по време на пандемията от Covid-19 пазарът на видео стрийминга да нарасне, твърдят експертите. Една от причините е появата на 5G мобилната технология. Ръстът в използването на най-добрите медийни услуги на Disney +, Netflix и Amazon Prime, с цел забавление, се посочва като втори фактор на влияние. Точно тези медийни продукти представляват 8,0% от всички услуги в европейските мрежи по време на пандемичния период. 
Netflix съобщи, че от януари 2020 до март 2020 броят на платените им абонати е достигнал нов връх от 15,8 милиона, като перспективата е към тях да се присъединят и нови 7,0 милиона такива.

Видео стриймингът или поточното предаване на медии е видео съдържание, което може да бъде изпратено в компресирана форма през интернет и да се гледа веднага, вместо да се съхранява на твърдия диск на устройството. 

"Стрийминг" означава слушане на музика или гледане на видео в реално време, без да се изчаква изтеглянето им в устройството,. Потоците от видеоклипове обикновено се изпращат от предварително записан и компресиран видео файл, който може да бъде изпратен на няколко потребителя едновременно. На услугите на видео стрийминга може да се наслаждава всяко устройство с достъп до интернет и приложения, които могат да декомпресират съдържание.

През 2018 г. сегментът на решенията доминираше на цялостния пазар за видео стрийминг и се очаква да остане на върха през прогнозния период. Факторите, които ще повлияят на този процес, според експертите, са "увеличение на доходите, по-добър жизнен стандарт, все по-мащабно навлизане на смартфони, лесен достъп до интернет и промени в начина на живот". 

Очаква се обаче сегментът на услугите да покаже значителен ръст през следващите години, тъй като осигурява на потребителите си персонализирано изживяване. Това е факторът, обещаващ стимулиране на растежа на сектора.

Моделът на приходи от абонаменти допринесе най-много за световния пазарен дял на видео стрийминга през 2018 г. и се очаква да доминира и през прогнозния период, поради увеличаване на броя абонаменти, регистрирани от големи доставчици на съдържание за видео стрийминг. Например през 2018 г. Netflix имаше 139 милиона абонати по целия свят. В допълнение, абонатите на Amazon Prime Video в САЩ достигнаха до 101 милиона

Очаква се обаче моделът на приходите от реклама да бъде свидетел на най-голям растеж, тъй като новите участници на пазара се обръщат главно към поддържаните от реклами модели за стрийминг, поради трудността да проникнат в съществуващото претъпкано пространство с най-висок брой клиенти, базирани на абонаментен модел на приходи и т.н.

Проучването се фокусира върху перспективите за растеж, ограниченията и тенденциите на пазара за поточно видео. Прави се анализ на петте сили на Porter на индустрията за видео стрийминг, за да се разбере въздействието на различни фактори върху растежа на пазара, като силата на договаряне на доставчиците, конкурентната интензивност на конкурентите, заплахата от нови участници, заплахата от заместители и пазарната сила на купувачите.

Фактори като увеличаване на поточното съдържание на живо, увеличаване на внедряването на решения за стрийминг на видео в облака и големия растеж на онлайн видео в развиващите се икономики до голяма степен стимулират нарастването на пазара. Увеличената популярност на услугите за стрийминг на видеоигри, както и широкото използване на видеоклипове в корпоративното обучение допринасят за развитието на пазара. 

Очаква се обаче и известно възпрепятстване на увеличаване на пазара за видео стрийминг, заради ограниченията на честотната лента и проблемите със забавянето и надеждността. Освен това, нарасналото въздействие на видео стрийминга в образователния сектор и интегрирането на модерни технологии във видео платформите за подобряване на качеството на видеото, предоставят множество възможности за пазара.

През 2018 г. пазарът на видеоигри генерира почти 131 милиарда щатски долара приходи от мобилни игри, надминавайки приходите от PC и конзолни игри. До 2025 г. пазарът може да се превърне в индустрия от $300 милиарда, главно поради растежа на мобилните игри и иновативните предложения като игри в облак, VR игри и други. 

Междувременно големите компании за игри се състезават да станат Netflix на игрите, движени от бързо нарастващата гледаемост на съществуващите стрийминг канали. Въпреки това, ограниченията на латентността и честотната лента могат да послужат като основна пречка за развитието на услугите за мобилни игри. Но узряването на облачните технологии и развитието на 5G намаляват тези проблеми и създават силна конкуренция на пазара за видео стрийминг, на който вече се появиха няколко лидера. 

Google, Microsoft и други играчи от индустрията на видеоигрите се надпреварват да правят видеоигрите толкова лесни за поточно предаване, колкото филмите в Netflix или песните в Spotify. Например Stadia на Google, както и ProjectxCloud на Microsoft ще позволят на хората да играят игри на своите таблети, смартфони, свързани телевизори и други.

Очаква се следващите преобразуващи технологии за стрийминг и подобряване на качеството на видеото да бъдат технологичните иновации като изкуствения интелект (AI), технологията на блоковите вериги, дълбокото обучение и обработката на естествения език, което вероятно ще предостави множество възможности в предстоящите години. 

AI играе важна роля в точкуването, монтажа, кинематографията, писането на сценарии, заглавията и повечето аспекти на видеопродукцията. Различни доставчици използват AI за подобряване на качеството на съдържанието. 

В близко бъдеще се очаква също така и увеличаване на популярността на онлайн стрийминга на медии като YouTube и Netflix. Например Facebook и други платформи внедряват AI за премахване и предотвратяване на вредно съдържание, преди дори да бъде публикувано. Техниките за анализ на изображения като откриване на обекти и класификация на изображения се използват за категоризиране и откриване на конкретни изображения, докато сегментирането на изображения поставя тези изображения в контекст.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: