Пандемия: 85% от французите се боят от избухване на социално недоволство

Пандемия: 85% от французите се боят от избухване на социално недоволство Снимка: pixabay

Осем от десет французи се страхуват от „социална експлозия“ през следващите месеци, според проучване на агенция Ifop, публикувано вчера, съобщава Le Figaro.

85% от анкетираните смятат, че „през следващите месеци Франция е възможно да преживее социален взрив“ на недоволство. Освен това 90% от респондентите или девет души от десетима казват, че са разтревожени от икономическите и социалните ефекти от кризата.

Загуба на доверие в правителството

Доверието в правителството сред французите е ерозирало, според резултатите от проучването, съобщава още френската медия. 45% от френските граждани твърдят, че разчитат на правителството да „помага на компании и фирми, изпаднали  в затруднение заради коронавируса", докато 55% директно заявяват, че не вярват, че властите оказват някаква подкрепа.

Само 39% от респондентите вярват, че тяхното правителство се справя ефективно с коронавируса, докато останалите 61% не споделят това мнение, сочат още данните от изследването.

Припомняме, че Франция се намира във втори локдаун, който оказва негативно влияние върху голяма част от малкия и средния бизнес. В страната са затворени малките търговски обекти като книжарници, цветарски магазини и магазини за играчки, ресторанти, фризьорски салони и други, въпреки че в тях бяха въведени и се спазваха наложените от властите санитарни мерки, пише Le Figaro. Всичко това породи много критики и недоволство сред засегнатите предприемачи и търговци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: