На британците ще им се наложи да купуват електрически автомобили

На британците ще им се наложи да купуват електрически автомобили Снимка: airbus

Обединеното кралство възнамерява да забрани продажбата на коли с бензинови и дизелови двигатели към 2030 г.

Тази амбициозна цел е част от така наречената зелена революция, която властите на кралството възнамеряват да постигнат. Даунинг Стрийт обещава да подкрепи автомобилната индустрия по време на прехода към електрически превозни средства. Екоактивистите се надяват и други европейски държави да последват примера им.

Дъг Пар, сътрудник на „Грийнпийс“:

Надяваме се, че тази инициатива ще даде тласък на отказа от наличието на изкопаеми горива в нашите автомобили, включително в страните от Европейския съюз. Не е като да сме в ЕС, но мисля, че влиянието върху ЕС все още остава, така че това е важна стъпка на британското правителство."

Планът на премиера Борис Джонсън подразбира увеличаване на мощностите на крайбрежните вятърни електростанции до 40 гигавата през следващото десетилетие.

По отношение на ядрената енергетика британският кабинет има намерение да инвестира в развитието на малки модерни реактори.

За да се постигне заявената цел за намаляване на въглеродните емисии, планът на „зелената революция“ съдържа още един съществен елемент - ежегодно засаждане на дървета на площ от 30 хиляди хектара.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: