Великобритания ще забрани дизелови и бензинови автомобили от 2030 г.

Великобритания ще забрани дизелови и бензинови автомобили от 2030 г.

Великобритания ще спре продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили и микробуси от 2030 г. според плановете, обявени от премиера Борис Джонсън. Това съобщава CNBC. 

Действията са част от по-широк план от 10 точки. Те представляват т.нар. „зелена индустриална революция“, която се очаква да генерира 250 000 работни места и да се пребори с изменението на климата. Планът, обявен от Джонсън във Financial Times и публикуван на уебсайта на правителството, ще се фокусира върху редица области, включително улавяне и съхранение на въглерод, нисковъглеродно производство на водород, както и използване на офшорни вятърни и ядрени енергийни източници. 

Правителството обаче ще продължи да „разрешава продажбата на хибридни автомобили и микробуси, които могат да изминат значително разстояние до 2035 г.“ 

Плановете на правителството по отношение на финансирането включват £1,3 милиарда (около $1,72 милиарда), които ще бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства, а £ 582 милиона ще бъдат заделени за безвъзмездни средства за насърчаване на въвеждането на електромобилите. През следващите 4 години ще бъдат изразходвани почти £ 500 милиона за „разработване и масово производство на батерии за електрически превозни средства.“ 

„По-малко от 10% от автомобилите, продадени във Великобритания през 2020 г. са били електрически превозни средства с акумулаторни батерии.“, заяви Том Хегарти, главен анализатор в Wood Mackenzie. „Достигането до 100% ще изисква огромни усилия, както и осигуряване на достатъчно бърза инфраструктура за зареждане, която да поддържа всички нови електрически превозни средства на пътя“, добави той. 

Великобритания е поредната страна, които иска да прекрати  продажбата на бензинови и дизелови превозни средства. Дания, например, предлага постепенно прекратяване на продажбите на нови дизелови и бензинови автомобили до 2030 г., а Норвегия иска всички нови леки автомобили да бъдат с нулеви емисии до 2025 г. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: