Мемоарите на Обама отбелязаха рекорд по продажби

Мемоарите на Обама отбелязаха рекорд по продажби Снимка: Penguin Random House

Новата книга на Барак Обама „Обетована земя“ е продадена в близо 890 000 копия в САЩ и Канада през първите 24 часа от пускането ѝ на пазара, съобщават световните агенции. Изглежда, книгата е на път да се превърне в най-продаваните президентски мемоари в съвременната история. 

Продажбите в първия ден поставиха нов рекорд за издателската къща Penguin Random House. „,Развълнувани сме от продажбите през първия ден. Те отразяват широкото вълнение, което читателите изпитват към дългоочакваната и необикновено написана книга на президента Обама“, каза Дейвид Дрейк от издателството. 

Барак Обама е автор на още две аплодирани книги, които също се продават в милиони екземпляри. У нас книгите излязаха със заглавия „Баща ми и аз" (изд. „Милениум", 2008 г.) и „Дързостта на надеждата" (изд. „Сиела", 2012 г.). Мемоарите на бившият президент от 768 страници бяха пуснати в продажба само две седмици след изборите в САЩ. В книгата Обама разказва за времето, прекарано в Белия дом, както и за ключови моменти от неговото управление, като борбата за Закона за достъпни грижи и убийството на Осама бин Ладен. Бившият президент споделя и мисли за причините и последствията от възхода на Тръмп.  

„Да прочетеш автобиографията на Барак Обама през последните, толкова трудни дни на Доналд Тръмп е като да се взираш в бездната между два противоположни края на човечеството и да се чудиш за пореден път как една и съща държава е избрала двама толкова различни мъже“, пише  „Гардиън“ в ревюто си за книгата

Единствената книга на бивш жител на Белия дом, която се доближава до тази цифра на продажбите, е на Мишел Обама „Becoming", която се продаде в 725 000 копия в Северна Америка през първия си ден. В момента тиражът на книгата надхвърля 10 милиона екземпляра в целия свят от излизането му от печат през 2018 г. 

За сравнение, „My Life" на Бил Клинтън продаде около 400 000 копия в Северна Америка през първия ден, а книгата на  Джордж Буш - приблизително 220 000.  

Все пак най-бързо продадената книга за всички времена засега остава седмият роман за Хари Потър - „Хари Потър и даровете на смъртта", който излезе през 2007 г. и продаде повече от 8 милиона копия в рамките на 24 часа. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: