Очаква се натиск от страна на САЩ върху европейските газови проекти

Очаква се натиск от страна на САЩ върху европейските газови проекти Снимка: кадър Bloomberg tv


Новата американска администрация ще окаже върху „Северен поток 2" и „Турски поток" по-голям натиск, отколкото досегашната. Това заяви в ефира на Bloombergtv Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката. Експертът очаква натиск да бъде оказан както върху Германия, така и върху Турция и България като ключови точки.  

Натискът при Байдън срещу изграждането на тези два основни газопровода ще бъде в пъти по-голям в сравнение с този, който оказа администрацията на Тръмп. САЩ счита „Северен поток" и „Турски поток" като врати, през които ще навлезе още повече руското политическо влияние в региона. Поради тази причина и фактът, че демократите исторически винаги са били по-конфронтационно настроени към Москва, ответният отговор на Белия дом на изграждането ще бъде жесток", каза Керемедчиев.  

Той добави, че интерконекторът Гърция-България е от изключително значение, тъй като предоставя алтернатива на руските газови доставки. В този смисъл експертът оцени решението да се ускори неговото изграждане като правилно.  

По отношение на външната политика на Байдън спрямо ЕС бившият външен зам.- министър изказа тезата, че „толерантността в сферата на икономиката и търговията няма да бъде значително увеличена". Той очаква, че разногласията по отношение на европейските мита върху американския внос ще продължат. „Търговският дефицит между САЩ и ЕС е огромен - 170 млрд. долара годишно. Това означава, че САЩ губят около половин трилион долара в търговията си с Европейския съюз, а никой американски президент няма да позволи икономиката на страната му да губи", заяви експертът.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: