Ще ни уведомяват, че сме под карантина по телефона?

Ще ни уведомяват, че сме под карантина по телефона?

Пандемията поставя все повече предизвикателства пред здравната ни система. Промени в закона за здравето, предложени от председателя на парламентарната група на управляващите и на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, предвиждат още реорганизации с цел овладяване на ситуацията. Според предложените промени, уведомяването за поставяне в изолация или под карантина ще може да става по телефона, чрез есемеси или електронни съобщения, съобщава btv.  

Предписание за ограничението ще се издава от началника на съответната Регионална здравна инспекция, както и досега, но отпада изискването да е по предложение на лекуващия лекар. Продължителността ще се определя със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор. 

Друга промяна, която се предвижда е, че контактните лица няма да имат право да откажат изследване с цел установяване на носителство на заразно заболяване. Не се уточнява обаче кой ще издава предписанието за задължителното изследване и кой ще го финансира.

Променя се и досегашната уредба, според която пациентите, заразени с COVID-19 и други опасни болести, подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение".  

Промените, предложени от Дариткова, предвиждат още здравният министър да може да забрани износа на конкретни лекарствени продукти по време на обявено извънредно положение или извънредна обстановка заради епидемия, както и до три месеца след изтичането им. 

НЗОК пък отправи предложение до Българския лекарски съюз личните лекари да издават направление за PCR-тест при наличие на поне два симптома. В проекта на договор за изменение на Националния рамков договор 2020 - 2022 г. се предлага личният лекар да може да издаде направлението на пациента, независимо от начина, по който болният се е свързал с лекаря си - в кабинета или по телефона. От здравната каса предлагат още личните лекари да не издават направление за тест на хоспитализирани или насочени за хоспитализация болни по повод влошено или общо тежко състояние. Предложението за неиздаване на направление се отнася и за контактни лица, както и за лица с установено заболяване чрез бърз антигенен тест. 

Междувременно Конституционният съд реши, че проследяването на телефоните на хора, които не спазват задължителна карантина, противоречи на основния закон у нас, съобщи БНР. Контролът чрез мобилно устройство беше въведен  през април с изненадваща промяна в Закона за електронните съобщения. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: