Петте най-скъпи бири в света

Петте най-скъпи бири в света

Колко очаквате да струва чаша бира? Ще се изненадате, че всъщност има бири, които струват далеч над седмичната, дори над месечната ви заплата, достигайки стотици или дори хиляди долари. Мнозина може да се почувстват нелепо, но тези високи цени се определят почти изцяло от факта, че някои бири се произвеждат в изключително ограничени количества. Те са създадени като концепции в лимитирани серии и са предназначени за ограничен кръг потребители. 

 

 

 

Шотландската  пивоварна BrewDog преди десетилетие за първи път пусна на пазара колекционерска бира с названието "Краят на света". Алкохолното съдржание беше 55% (повече от това на повечето уискита), а една бутилка струваше близо 700 паунда. Всяка бутилка беше поставена в уникален екземпляр таксидермия - препарирана катерица или заек. През 2016 г. бирата се върна на цена от 20 000 долара за бутилка. Целта  беше да се съберат средства за откриване на нова пивоварна BrewDog в Охайо. В крайна сметка, начинанието излиза успешно.  Ако успеете да намерите бутилка от оригиналното издание и ви се прииска да платите астрономическите средства за нея, очаквайте светла бира в белгийски стил, приготвена с коприва от шотландските планини и пресни плодове от хвойна като ароматизатори. 

 

Белгийските монаси са известни не само с тихите, уединени манастири и дълбоките духовни размисли. Друго важно умение, което са съхранили през вековете, е да приготвят наистина вкусна бира. Монасите от пивоварната Westvleteren приготвят една от 12-те бири, които имат право да поставят върху етикетите си логото „Автентичен трапистки продукт“, което обозначава спазването на стандартите на „Международната трапистка асоциация“. Историята на пивоварната датира от 1838г., когато абатството закупува стара пивоварна, ремонтира я и започва да прави бира по високите стандарти на трапистките монаси. Приходите са за издръжка на абатството и за благотворителност. Според пивоварната бирата е с тъмно кехлибарен цвят и има нотки на карамел, шоколад и стафиди, а алкохолното съдържание е 10,2%. През юни 2005 г., американският уеб сайт RateBeer.com обявява Westvleteren Abt 12 за най-добрата бира в света. Тя печели първото място в класацията и през 2006, 2007 и 2010 г. Westvleteren Abt 12. Известно е, че в САЩ бутилка от нея достига $1000. 

Бира с алкохолно съдържание 57% може би не е точно бира, въпреки търдението на производителя - немската пивоварна Schorschbrau. Бирата е произведена в изключитено лимитирана серия, по-малко от 40 бутилки. Идеята е била да конкурира вече споменатия BrewDog и неговото алкохолно съдържание от 55%. Опиталите Schorschbrau 57 твърдят, че има изразен аромат на хмел и карамел, но на вкус се доближава повече до уиски, отколкото до традиционна бира. Ако все пак успеете да намерите от нея, очаквайте да платите поне $ 300 за бутилка. 

 

 

Пивоварната Sam Adams е най-известна със своя достъпен и популярен бостънски лагер, който ферментира при ниски температури – около 5-15 °C. През последното десетилетие пивоварната пусна и скъпи бири в ограничени серии, като най-новото издание е на цена около $ 210 на бутилка. Utopias е комбинация от партиди бира, които отлежават до 24 години в различни видове бъчви. Алкохолното съдържание достига 28%, достатъчно високо, за да бъде забранена марка в определени държави. Очаквайте вкус, който се доближава повече до този на концинтриран алкохол, отколкото на бира, висок вискозитет  и дълбок малцов аромат. 

 


През 2009 г. японската пивоварна Sapporo пусна бира, направена от "Космически ечемик". Използваните за производството на тази бира зърна са прекарали пет месеца в сервизния модул на Международната космическа станция „Звезда“. Според пивоварите, целта на този експеримент е била да се проучи „възможността за постигане на самодостатъчност на храната в космическата среда“. Sapporo Space Barley беше пусната в Япония само в 250 екземпляра, които се продаваха за по 10 000 йени - около 100 долара всяка. Приходите бяха дарени в полза на Университета в Окаяма и космическите изследвания. Вероятно все още има няколко неотворени бутилки, които се носят някъде в пространството, но очаквайте да платите солидна цена, ако ги намерите и решите да ги опитате. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: