Пивоварна работи със слънчева енергия

Пивоварна работи със слънчева енергия Снимка: Pixabay

Felsenbräu бе сертифицирана като първата соларна пивоварна в Германия.

Weihenstephan е най-старата работеща пивоварна в света, а в Техническия университет Мюнхен-Вайхенстефан са натрупани много експертизи в областта на пивоварството. Ето защо екологичната пивоварна Felsenbräu се обърна към университета през 2007 г. и впоследствие бе сертифицирана като първата соларна пивоварна в Германия. Най-важният критерий за получаване на това звание: широкото използване на възобновяеми енергии. Производството на бира е много енергоемко, защото  трябва да се нагрява или охлажда отново и отново по време на процеса. Следователно консумацията на енергия е от десет до двадесет процента от общите разходи. Тази стойност може да бъде намалена отчасти чрез мерки за повишаване на ефективността. Топлата отпадъчна вода често все още се използва за процеси за изплакване.

Пивоварната Felsenbräu също се нуждае от енергия за процеса на варене - въпреки всички иновации, които предприема. От години се работи по въпроса голяма част от нея да идва от устойчиви източници. Необходимата топлина не се получава чрез изгаряне на отоплително масло, а с помощта на отоплителна система от дървесен чип. Процесите на охлаждане, от друга страна, използват електрическа енергия, която се генерира благодарение на слънчева, вятърна или хидроенергия. Системата за охлаждане на лед също е уникална: през зимните месеци блокове лед се произвеждат върху скелета над скалните изби, които след това осигуряват охлаждане през лятото и по този начин намаляват консумацията на енергия. Устойчивият подход на пивоварната надхвърля чистото потребление на енергия. Например старите каси за бира се купуват от други доставчици и се снабдяват със собствено лого. По този начин се намалява консумацията на пластмаса.

Няма промени във вкуса

Междувременно пивоварната пусна и собствена бира, за да подчертае всички тези предимства: Solarbraeu Helles. Пивоварите се погрижиха да използват местни суровини, като същевременно поддържаха традиционния метод за варене. Защото това е решаващият фактор: само видът на производството на енергия е ревизиран. Традиционните процеси на варене все още са същите като преди. В резултат на това не усещате, че възобновяемата енергия е била използвана почти изключително за Solarbräu. Но можете да се насладите на светлото пиво с чиста съвест. Въпреки това разпространението на устойчива бира все още е ограничено до Хамбург и околностите. Според собствената й информация пивоварната работи за спечелване на допълнителни клиенти в търговията на дребно и заведенията за хранене.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: