Нови мерки срещу COVID-19 са в сила от днес

Нови мерки срещу COVID-19 са в сила от днес

От днес, 12 ноември, със заповед на министъра на здравеопазването влизат в сила нови мерки срещу разпространението на COVID-19. Заповедта на здравния министър ще важи поне до 30 ноември на територията на цялата страна. 

Въвежда се „зелен коридор" за аптеките и хранителните магазини. Лица на и над 65-годишна възраст ще се допускат в съответните обекти само в часовете между 8,00 и 10,00 часа. Съответно в посочените часове не се допускат лица под тази възраст. 

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние в електронна среда.  

Преустановява се също присъственото обучение за учениците от 5-и до 12-и клас във всяко училище, което попада в така наречената червена зона (заболеваемост над 119,9 на 100 хил. души население) или има над 15% отсъстващи деца със симптоми на коронавирус. 

Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на тези по т. 9) могат да работят само в часовете между 06,00 и 23,30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете. 

Малолетните и непълнолетните лица могат да посещават търговските центрове, включително тип МОЛ, само ако са придружени от пълнолетно лице. 

„Изключително тревожна е тенденцията за самолечение и презапасяване от хората с азитромицин и с други медикаменти, за които се твърди, че лекуват COVID-19. В социалните мрежи се разпространяват различни терапевтични схеми, това е опасно и може до доведе до тежки последствия за здравословното състояния на всеки, който си самоназначава лечение“, заяви вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов на среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, Изпълнителната агенция по лекарства и дистрибуторите на лекарствени продукти. Той се присъедини към апела на Българския лекарски съюз, че самолечението е изключително опасно. 

На сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата е качен списък с всички аптеки, в които са доставени допълнителни количества нискомолекулярни хепарини, които ще бъдат налични, както и телефони за връзка с търговците на едро.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: