Борисов: Пари има, осигурени са

Борисов: Пари има, осигурени са

Обявените вчера допълнителни мерки бяха приети от МС

„Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса.", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното правителствено онлайн заседание. Това съобщава правителствената пресслужба.  

"Днес осигурихме още 81 милиона лева за изпълнението на допълнителни мерки в борбата срещу COVID-19, вече има единен медицински протокол на действие, включихме и личните лекари, но най-важното е хората да продължат да се пазят!“, каза още Борисов. 

На заседанието беше взето решение да се отпусне финансиране до 65 000 000 лв., с които се дава възможност на лечебните заведения за болнична помощ да осигурят лечение на пациентите с коронавирус в условия на повишена заболеваемост, както и за своевременна диагностика на населението със симптоми за коронавирусна инфекция на територията на страната.  

Останалите средства до 81 милиона лева по обявените вчера допълнителни мерки от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов ще бъдат осигурени от резерва на Националната здравноосигурителна каса. До 6 милиона лева са определени за създаването на COVID-зоните в Диагностично-консултативните центрове. 10 милиона лева са предназначени за финансирането на дейността на общопрактикуващите лекари в условията на извънредната епидемична обстановка за месеците ноември и декември на 2020 г. 

Пари има, осигурени са!", категоричен е премиерът.  
"От днес искам пълен преглед на медицинската помощ, която ще се осигурява на българските пациенти. Работете с пълна мощност!“, разпореди Борисов на министрите. Той изиска още от здравния министър да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната, защото това е начин да се помогне на новозаболели. 

Разчетите показват, че през бюджета на НЗОК за сметка на средства от оперативния резерв,  считано от 1 ноември ще се осигури всеки общопрактикуващ лекар да получава по 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. Целта е по този начин общопрактикуващите лекари да бъдат мотивирани за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите. 

Общопрактикуващите лекари ще отразяват състоянието на пациентите в COVID системата ежедневно и ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да се предприемат за тяхното лечение. Те ще могат да назначават бързи антигенни тестове за своевременна диагностика на пациентите при наличие на определени симптоми, които ще са предмет на обсъждане в хода на преговорите за подписване на анекс към Националния рамков договор. Направленията за изследване ще се назначават електронно.

Друга мярка, която ще бъде въведена, е обособяване на COVID-зони както в някои от столичните Диагностично-консултативни центрове, така и в тези в по-големите градове на страната. Очаква се в този процес да се включат около 10 диагностично-консултативни центъра на територията на София и около 40 на територията на страната.  

Определените екипи, които ще работят в COVID-зоните, а те ще се състоят от лекар, медицинска сестра, двама лаборанти за образно и диагностично изследване, санитар и техническо лице, ще получават допълнителни 1000 лв. над трудовите си възнаграждения. Отделно от това за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лв. за преглед и диагностика. Граждани, при които се установи, че е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от ЦСМП до съответното лечебно заведение. Пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще бъдат проследявани от  общопрактикуващите лекари, както и до сега. 

 

На днешното заседание на МС са одобрени и промени в Закона за хората с увреждания. Те ще дадат възможност на НЗОК от 2022 година да предоставя помощни средства и медицински изделия на хора с увреждания. Ще се осигури и по-дълъг времеви хоризонт за подготовка на институционализирането на Държавната агенция за хората с увреждания към МС. С 300 милиона лева ще се обезпечат нуждите на хората с увреждания от лични асистенти за 2021 г. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: