Луминесцентна дървесина ще осветява домовете на бъдещето

Луминесцентна дървесина ще осветява домовете на бъдещето Снимка: phys.org

Нанотехнологии помагат за създаване на настроение и разнообразяват интериора на домовете ни.

Правилното вътрешно осветление може да помогне за създаването на настроение - от мека романтична светлина до ярки, стимулиращи цветове. Но някои материали, използвани за осветление, като например пластмасата, не са екологични. Изследователите, работещи в ACS Nano, разработиха биолуминесцентно водоустойчиво дървено покритие, което в бъдеще ще може да се използва в качеството на защитни панели на лампи дисплеи и лазерни устройства.

 

Потребителското търсене на екологично чисти възобновяеми материали подтиква учените да изследват тънко покритие на основата на дървесина за оптични приложения. Много от разработените досега материали обаче имат недостатъци, като например, лоши механични свойства, неравномерно осветяване, липса на водоустойчивост или необходимост от полимерна матрица на базата на петрол. Цилян Фу, Инго Бургерт и техни колеги си поставят задачата да разработят флуоресцентно дървено покритие, което би могло да преодолее всички тези ограничения.

 

Изследователите третират балсово дърво със специален разтвор, за да отстранят лигнина и около половината от хемицелулозата в него, като след процеса оставят само пореста рамка. След това екипът импрегнира делигнифицираната вече дървесина с разтвор, съдържащ квантови точки - полупроводникови наночастици, които светят с определен цвят, когато са изложени на ултравиолетова (UV) светлина. 

 

След пресоване и сушене изследователите нанасят хидрофобно покритие. В резултат получават плътно, водоустойчиво дървено покритие с отлични механични свойства. Под въздействие на ултравиолетова светлина квантовите точки в дървесината излъчват и разпръскват оранжева светлина, която се разпространява равномерно по цялата повърхност на дървото.

 

Екипът от разработчици вече демонстрира способността на луминесцентния панел да осветява интериора на къщичка - играчка за деца. В дървеното покритие на панела могат да бъдат включени различни типове квантови точки, за да се създадат различни цветове на осветителните тела, твърдят изследователите.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: