Американското правителство иззе биткойни на стойност 1 милиард долара

Американското правителство иззе биткойни на стойност 1 милиард долара Снимка: pixabay.com

По-рано тази седмица биткойн общността беше шокирана, когато дигитален портфейл, съдържащ приблизително 1 милиард долара във формата на биткойн беше изпразнен от неизвестно лице. Смята се, че портфейлът е притежавал постъпления от сега затворения Dark Web пазар за наркотици Silk Road. Сега отговорниците за изтеглянето на средствата се разкриха – било е правителството на САЩ, пише The Verge. 

Министерството на правосъдието обяви в четвъртък, че е иззело съдържанието на портфейла като част от гражданско дело за конфискация, насочено към Silk Road. Правителството заяви, че е извадило около 70 000 биткойна с помощта на неназован хакер, чиято самоличност е известна на правителството, но който в съдебните документи е просто наричан „Индивид Х“. 

Предполага се, че „Индивидът X“ е хакнал платежната система на Silk Road през 2012 или 2013 г. Правителството казва, че създателят на Silk Road Рос Улбрихт, който в момента излежава двойна доживотна присъда плюс 40 години за ролята си в сайта, „заплашва Индивидa X да върне криптовалутата“, но неизвестният хакер отказа. На 3 ноември Индивидът X се съгласи да предаде биткойна на правителството на САЩ и помогна за прехвърлянето на парите. Не е ясно дали Индивидът X е бил арестуван или как е било постигнато сътрудничеството им. 

В изявление за пресата американският адвокат Дейвид Л. Андерсън отпразнува операцията като голям успех за правителството. „Silk Road беше най-известният онлайн криминален пазар за времето си,“ каза Андерсън. „Успешното преследване на основателя на Silk Road през 2015 г. остави отворен въпрос за милиарди долари. Къде отидоха парите? Днешната жалба за конфискация отговаря частично на този отворен въпрос. 1 милиард долара от тези доходи от престъпления сега са притежание на Съединените щати." 

„Silk Road“ е „най-сложният и най-обширен криминален пазар“ в интернет, заяви Министерството на правосъдието, работил между 2011 и 2013 г., преди ФБР да го свали. Американското правителство изчислява, че през този период уебсайтът е генерирал около 600 000 биткойна във формата на комисионни. Около 175 000 от тях са иззети, когато Улбрихт е арестуван и уебсайтът е затворен през октомври 2013 г. 

Министерството на правосъдието не каза какво планира да направи с биткойните на стойност 1 милиард долари, но в миналото е продавало на търг подобни тегления на криптовалута. Такива продажби се обработват като всяка друга гражданска конфискация, съобщава The Wall Street Journal, като печалбите се запазват от агенцията и се добавят към нейния бюджет. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: