СЗО посъветва света да се подготви за нова пандемия

СЗО посъветва света да се подготви за нова пандемия Снимка: Pixabay

Готовността за евентуална нова зараза ще бъде обсъдена на асамблеята на Световната здравна организация (СЗО).

От СЗО отбелязват, че възнамеряват в бъдеще да използват опита на страни, които са успели да овладеят разпространението на COVID-19.

 

Човечеството трябва да започне да се подготвя за нова пандемия

 

Това се посочва в изявление на Световната здравна организация, разпространено преди 73-ата сесия на Световната асамблея, която трябва да се проведе от 9 до 14 ноември.

 

Сега трябва да се подготвим за следващата пандемия. Миналата година видяхме, че страните с надеждна здравна инфраструктура за готовност за спешни случаи успяха бързо да предприемат действия за ограничаване и борба с разпространението на вируса SARS-CoV-2 “, се казва в съобщението.
 

В СЗО заявиха, че ще обмислят резолюция, която трябва да засили готовността на държавите за нови пандемии чрез по-стриктно спазване на международните здравни разпоредби.

 

Световната асамблея  на СЗО има няколко въпроса за разглеждане. Подготовката за следващата вероятна пандемия е една от ключовите точки в дневния ред.

 

В изявлението на СЗО също се казва, че човечеството ще може да победи коронавирусната инфекция благодарение на решенията за солидарност в науката и медицината.

 

Организацията отбелязва, че много страни и градове успешно са предотвратили или контролирали разпространението на зараза, използвайки интегриран подход, въпреки глобалната криза.

 

Асамблеята ще обсъди и реформата на СЗО за постигане на целите за „3-те милиарда", обявени през 2019 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: