Организации в помощ на украинските бежанци в България

Организации в помощ на украинските бежанци в България Снимка: БНР

Войната в Украйна принуди хиляди да напуснат домовете си. В търсене на безопасен подслон много от тях се озоваха в България.

Хотелиери, собственици на имоти, представители от манастири и много други обявиха, че ще осигурят всичко необходимо за нуждаещите се. Прочетете в статията как и къде можете да помогнете.

БЧК

Във връзка с нуждата от подкрепа, осигуряването на помощ и молбата на Украинския червен кръст, към всички областни центрове на БЧК са сформирани доброволчески екипи за набиране на материални дарения. С приоритет са нуждите отнови мъжки, дамски, детски дрехи и обувки с етикет на производителя, спално бельо, топли завивки, хигиенни материали. Даренията ще бъдат приемани в областните структури на БЧК в страната. Контакти ще откриете ТУК , а за София – в централната сграда на организацията на бул. "Джеймс Баучър" N76.

БЧК се обръща към български фирми-производители за съпричастност към пострадалите, като ги призовава да подкрепят кампанията, както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си с палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, батерии и генератори.

За контакт и информация:
От 8:00 ч. до 17:00 ч. всеки ден:
Любомир Каракановски – 024923 070,
Марина Шехова – 024923 027.

БЧК открива и Национална благотворителна кампания в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.

Можете да дарите чрез:

  • SMS на номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори.
  • Банкова сметка в лв.

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF

За пострадалите от кризата в Украйна

За допълнителна информация посетете сайта на БЧК ТУК

Варна

Областният координационен щаб във Варна насочва към два пункта за събиране на помощи:

  • Олександр Ингор,  моб. тел.: +359876516793, + 359 52390033, председател на фондация „Благотворителен фонд Европа“, гр. Варна ул. „Иван Вазов“ №36, офис 1.
  • Алина Орловска, моб. тел.: +359878887255, +359893667669,  гр. Варна,  кв. „Чайка“ (пазара), ул. „Търговска“, павилион 118, Украински културен център - Украински дом.

Бургас

В Бургас общината и хората помагат за настаняване на украинските граждани. Информация може да се намери на фейсбук страницата за настаняване в общински кризисен център.

Балчик

В Балчик Христо Желев е хотелиер, който е поел ангажимента заедно с управителите и на други хотели, да помага и координира оказването на помощта. Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с Христо Желев на телефон 089935 1610.

В село Гурково, Балчишко, правят пункт за хуманитарна помощ. Ако сте собственик на имот, който не обитавате в момента, можете да го предоставите временно на хората, нуждаещи се от подслон. Усилията на читалището в кампанията за подпомагане на бежанците от Украйна ще координира Поликсения Петрова – телефонза връзка: 087 878 428. Който иска да помогне, може да го направи на място с храна, одеяла, олекотени завивки директно в хотел "Хелиос", където вече има 80 души, в хотелите „Лотос“, "Самара"и "Балчик".

Д-р Цветелина Дончева – педиатър в Балчик, обявява, че децата, нуждаещи се от медицински преглед, могат да я посетят на адрес гр.Балчик, ул."Борис Янев"19, без заплащане. Варненският ортопед д-р Ивайло Митковски също обяви безплатен прием за хората, пристигнали от Украйна.

Единен информационен портал

Българското правителство откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна.

На сайта е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България. Посочени са и указания за необходимите документи за самоличност.  В специална секция на портала е поместена информация за процедурата по получаване на статут за международна закрила на гражданите на Украйна, пристигайки у нас. Платформата има възможност за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани. Порталът обработва информация за доброволци и дарители. Изградена е специална секция с мерките, свързани с ограниченията от COVID-19. Специалният сайт разполага и със собствена секция за новини.

ДопомогаукраїнськимбіженцямвБолгарії/Помощзаукраинскитебежанци е фейсбук група, в която също можете да намерите информация с какво и как да помогнете.

Нека се отзовем, за да припомним, че доброто е по-силно от злото и в днешния свят няма място за война! 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: